szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA hosszú évek óta dolgozik a James Webb űrtávcsövön. Mire végre sikerült eljutniuk oda, hogy felkészítsék az indulásra, beütött a koronavírus-járvány.

Egy ideje már tudni lehet, hogy a NASA ismét úgy döntött, elhalasztja a James Webb űrtávcső startját. A Hubble utódjának szánt szerkezetet a legutóbbi tervek szerint 2021. március 31-én indították volna útnak, ám kiderült, ezt a határidőt nem fogják tudni tartani a szakemberek. Az ok ismert: a koronavírus-járvány.

A NASA közleménye szerint a pandémia rendkívül lelassította az előkészítő munkálatokat. Hogy mindez mennyi csúszást jelent, eddig nem lehetett tudni, most azonban elárulták:

2021. október 31-én indulhat útnak a James Webb űrtávcső,

vagyis lényegében hét hónappal az eddig érvényben lévő start időpontja után.

Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója szerint ebből három hónapot csak a szociális távolságtartás miatt jött össze. Az eredeti tervek szerint egyébként valamikor 2007 és 2011 között küldték volna fel a világűrbe a távcsövet, vagyis eddig már legalább 10 éves késésről beszélhetünk. A költségeket a tervezés során 1 és 3,5 milliárd dollár közé lőtték be – ehhez képest már csillagászati összeget költöttek rá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!