szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha választani kellene a WeChat nevű népszerű chatapp és az iPhone között, akkor a kínai felhasználók az üzenetküldő mellett teszik le a voksokukat.

Donald Trump amerikai elnök nemcsak a TikTok nevű kínai appnak ment neki legutóbb, a szintén kínai WeChat üzenetküldő sem hagyja őt nyugton, így legszívesebben mindkettőt betiltaná az Egyesült Államokban. Trumpnak ugyanaz a baja mindkét szolgáltatással: az appok szerinte nem elég biztonságosak, mivel a két termék a tengerentúli felhasználók adatait is az ázsiai országban tárolja.

A két alkalmazás miatt harc jó ideje zajlik Kína és az amerikai kormány közt, de annak csak az utóbbi napokban lett konkrét eredménye. Ez volt az, amikor Trump bejelentette: a TikTok vagy megválik amerikai érdekeltségétől, vagy nem engedi használni a szolgáltatást. A szigor a WeChatre is vonatkozik, ám nem teljesen világos, hogy ez esetben pontosan mit akar az elnök. Az egyik lehetőség, hogy az app elérhetetlenné válik az Egyesült Államokban, a másik pedig, hogy Trump megtiltja, hogy az USA-ban működő cégek üzletet köthessenek a kínai cégekkel, köztük a WeChat tulajdonosával.

Utóbbi igen komoly problémát okozna többek közt az Apple-nek is, amelynek telefonjain ugyanúgy megtalálható a népszerű chatapp. Egy kutatás rá is világított, miért van félnivalója a cupertinói gyártónak: a 9To5Mac szerint, amely a felmérés adatait ismertette, azok a kínaiak, akik használják az üzenetküldőt, annyira lojálisak az alkalmazáshoz, hogy inkább eldobják az iPhone-jukat, ha a program többé nem működné a telefonjukon.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 95 százaléka mondta azt, hogy bár kedveli az Apple-t és termékeit, a WeChatet sokkal fontosabbnak tartják.

Az egyik legismertebb az Apple-elemző szerint a WeChat iPhone-os ellehetetlenítése legalább 30 százalékot csípne le a gyártó globális eladásaiból, ami több mint érzékelhető mínusz lenne. A betiltás hatására a kínaiak ugyanis – saját bevallásuk szerint – inkább más telefont választanának, mert nem tudnák elfogadni, hogy a készülékük többé nem képes futtatni kedvenc alkalmazásukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

Hont András: Többség törvényt bont

Hont András: Többség törvényt bont