szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök aláírta a rendeletet, amely értelmében semmilyen ügyletet nem lehet majd bonyolítani a TikTokot készítő kínai céggel. A rendelkezés szeptember 20-án lép életbe.

Donald Trump amerikai elnök a nyílt fenyegetések után a gyakorlatban is elkezdi kivéreztetni a népszerű kínai alkalmazást, a TikTokot. Az elnök néhány órája aláírta azt a rendeletet, amely minden tranzakciót megtilt a szolgáltatás kínai anyacégével, ByteDance-szel. Trump a szintén kínai WeChat üzenetküldőt is betiltja.

Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom az elnöki rendelet a megjelenése után 45 nappal, szeptember 20-án lép életbe.

A TikTok tulajdonosát régóta azzal vádolják, hogy információt gyűjt a felhasználókról, melyeket ezután a Kínai Kommunista Párt ad át. Az elnöki rendelet megemlíti, hogy a TikTok egyebek mellett adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, továbbá az internetes oldalak megnyitásának és a kereséseknek az előzményeiről, ami álláspontjuk szerint lehetőséget nyújt Kínának arra, hogy figyelje a szövetségi tisztségviselők és a velük szerződők mozgását.

Az eljárás Trumpék szerint zsarolásra és ipari kémkedésre is alkalmas.

Az elnök szerint a TikTok cenzúrázza azokat a tartalmakat, amelyeket politikailag érzékenynek tekint a Kínai Kommunista Párt. Az alkalmazás ezért a pártnak tetsző félretájékoztatásra is használható Trump szerint. A cég minden alkalommal tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az amerikai szenátus az elnöki rendelet megjelenése előtt megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjai használják a TikTokot.

A Microsoft a múlt héten azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat a Bytedance-szel a TikTok amerikai hálózatának felvásárlásáról. Az ügyletet később Trump is támogatta, de jelezte: annak hasznából az amerikai pénzügyminisztériumnak, vagyis a kincstárnak is részesülnie kell. Az elnök ezután kikötötte, hogy a Microsoft szeptember 15-éig üsse nyélbe az üzletet, vagy az appot betiltják Amerikában.

A The Washington Post szerint a Microsoft azért vásárolná fel a TikTokot, mert a szolgáltatáson elérhető többmilliárdnyi felvétel segíthet egy, beszédet és képeket értelmező mesterséges intelligencia kifejlesztésében. Az ügylet ugyanakkor más okból is fontos lehet a cégnek. A vetélytársaknak, a Google-nak és az Amazonnak már megvannak a videós felületeik (a Google-nak a Youtube, az Amazonnak pedig a Twitch), a Microsoftnak azonban még nincs ilyen szolgáltatása.

Ha érdeklik az ügy fejleményei, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik tetszik jobban, a régi vagy az új BMW M4?

Melyik tetszik jobban, a régi vagy az új BMW M4?

Nem rázta meg a járvány a drogkereskedelmet

Nem rázta meg a járvány a drogkereskedelmet

Az Egyesült Államokban már 200 ezren haltak meg a járványban

Az Egyesült Államokban már 200 ezren haltak meg a járványban