szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA GOES-16 nevű időjárási műholdja percenként rögzítette, hol tart épp a Laura hurrikán, majd az adatokból a Wisconsini Egyetem kutatói állítottak össze egy videót.

Augusztus 27-én érte el az Egyesült Államok partjait a Laura nevű hurrikán, amely miatt félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. A vihart, ami 240 km/h széllel csapott le Louisiana államra, a GOES-16 nevű időjárási műhold is nyomon követte.

Statikus műholdfelvételeket már korábban is láthattunk a hurrikánról, ám köszönhetően annak a nagy mennyiségű, nagy felbontású adatnak, amit a szatellit a Földre sugárzott, a Wisconsini Egyetem kutatói egy látványos animációt tudtak készíteni a mozgásáról. A videóban jól látszódik, ahogy egyre közelít a szárazföld felé, majd elérve azt szép lassan egyre beljebb halad.

Az első felvétel az infravörös megfigyelés adatait mutatja. A kék régió a villámlások helyét, sűrűségét és kiterjedését mutatja. A második felvételen teljes valójában láthatjuk a hurrikánt, majd a harmadikon ismét az infravörös felvételt nézhetjük meg, de már a villámlások feltűntetése nélkül.

Bár a felbontás első ránézésre nem tűnik túl jónak, azért nem árt tisztában lenni vele, hogy a műhold mintegy 35 ezer kilométeres magasságban kering. A felvételeket percenként készítette a szatellit.

Egy másik érdekesség, hogy a videóban a felhők tetejének hullámzását is látni lehet. Az ilyen "gravitációs hullám" akkor keletkezhet, ha a levegő nagyon gyorsan jut el egyik helyről a másikra. Ez a hurrikán szeme körül olyan, mint amikor egy dugattyú nagyon gyorsan jár le és fel.

A NASA GOES-16 műholdja 2017 januárjában kezdte meg a munkát, és korábban már láthattunk, hogyan követi végig a villámokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt