szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy belépett a Surface Duo az amerikai piacra, azonnal lecsaptak rá a nagy tech-oldalak a mindenképpen izgalmasnak ígérkező eszközre. Általános vélemény, hogy a kettős képernyők jobbak lehetnek az egyetlennél, azonban a Microsoftnak még bőven van tennivalója, hogy tényleg megérje egy ilyen eszközt vásárolni.

Az idei év egyik legjobban várt készüléke túlzás nélkül a Microsoft kétkijelzős, összehajtható androidos eszköze a Surface Duo volt (még maga a Microsoft sem telefont említ, bár a Duóval lehet hívásokat kezdeményezni és fogadni). Ebben az esetben a Microsoft ahelyett, hogy összehajtható képernyőt választott volna, mint például a Samsung, a Huawei vagy a Motorola, egyszerűen kép kijelzőt kötött össze. Ez is jó megoldás, figyelembe véve a vállalat tapasztalatait a Surface táblagépekkel és a csuklópántos megoldással.

Korábban a cég vezetői próbálgathatták, mostanra viszont már eljutott a tech-oldalakhoz is. A Slashgear összegyűjtött pár véleményt, amelyek summázata: bár izgalmas a megoldás, azonban egyelőre – még – nem biztos, hogy meg kell venni ezt a modellt.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy már vagy két hete eljutottak az eszközök az első tesztelőkhöz (akik dicsérték is a prémium konstrukciót, a könnyű és vékony kialakítást), azonban eddig nem tudtak alkalmazásokat is bemutatni a készüléken. Az ok – állítja a Slashgear – prózai, a Microsoft még nem volt igazán kész a szoftveroldallal.

©

A The Wall Street Journal cikkírója most azonban azt nehezményezi, hogy amikor a OneNote-tal szeretett volna jegyzetelni, akkor a – külön kapható – 100 dolláros Surface Pen nem tudott lépést tartani a jegyzeteléssel. De talán még ennél is nagyobb baj, hogy a legfontosabb Microsoft alkalmazásokat, például az Excelt vagy a Skype-ot nem optimalizálták két képernyőre, így az élmény olyan, mint a Microsoft (amúgy nagyon jó) androidos alkalmazásainál, amelyek bármely szokásos egyképernyő okostelefonon futnak.

Az Android Central a harmadik fél szoftvereit említi, amelyek sokszor nem hoznak pluszt, hiába van két kijelző. Kényszeríteni lehet az appokat, hogy mindkét kijelzőre kiterjedjenek, azonban ilyenkor előfordulhat, hogy a legfontosabb kezelőszerveket a készülék zsanérja eltakarja. Az Android Police szerint egyszerre csak egy alkalmazás futhat, szemben a Galaxy Z Fold2-vel, ahol egy appot két példányban is lehet futtatni, a képernyő mindkét felén.

A kamerát is érték kritikák, de ezek azért nem annyira rosszak. Az Engadget úgy véli, gyenge fényviszonyok között ugyan lemarad a legtöbb csúcskategóriás telefontól, de tiszteletre méltó színt és tisztaságot nyújtott. Azt viszont a tesztelő is megjegyzi, hogy a Surface Duo egykamrás megoldása némi megszokást igényel. Ebben az esetben ugyanis egy érzékelő szolgál a szokásos és a szelfikameraként is. Szoftver érzékeli, hogy melyik irányba mutat a telefon, viszont kezdetben sok probléma adódott azzal. Időközben a Microsoft kiadott egy szoftverfrissítést, amivel kissé jobb lett a kamera működése, de még mindig meglehetősen lassú és megfontolt kezelést igényel.

©

A CNBC-t többek között az izgatja, hogy nincs 5G, nincsen vezeték nélküli töltés és nincs NFC, de nem tetszik nekik az sem, hogy a Microsoft tavalyi Snapdragon lapkakészletet (Snapdragon 855) használ. (Azért azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az 5G támogatás növelné a hardver költségeit, miközben gyakran csökkenti az akkumulátor élettartamát – nos, ezeket a Surface Duo nem engedheti meg magának.) A 128 GB-os tárhely nagyságától sincsenek elájulva, és problémát jelenti szerintük a vízállóság hiánya.

A RAM 6 GB-nyi, és nem ritka, hogy néhány órányi használat után csak 700 MB marad tartalékként. Mindez egy olyan világban, amikor a Samsung Galaxy Note20-hoz hasonló eszközök már 12 GB RAM-mal érkeznek. Sajnos érezhető a RAM miatt a teljesítménylassulás, bár kérdés, hogy ebben mekkora szerepe van a szoftveroptimalizálás hiányának. Viszont több véleményformáló is megerősíti a Microsoft azon állítását, hogy a Surface Duót nem feltétlenül a meglévő telefon cserjére tervezték.

Persze igazságtalanok lennénk, ha nem beszélnénk pozitívumokról. Többen is dicsérik a 3577 mAh-s akkumulátort, amely elegendő energiát ad egész napra, a két kijelző ellenére, és a kettős, 1800x1350 pixeles AMOLED kijelzőt. A kijelző fényereje ugyan elmarad a zászlóshajó Galaxy telefonokétól, de elég jó ahhoz, hogy a szabadban, akár napsütésben is használható legyen. A szöveg éles, világos, összességében jól olvasható. A Surface Duo tömege 250 gramm, azaz közel 25 grammal nehezebb, mint egy iPhone 11 Pro max. De a Duo kialakítása miatt a legtöbben azt gondolják, hogy könnyebb annál. Ez – állítja a Windows Central – egy finom illúzió, amit a széles, de vékony kijelzők keltenek.

©

Összességében tehát elmondható, hogy a Surface Duo jelenleg nagyon is „első generációs" eszköz, és – írja a The Verge – csakúgy, mint az eredeti Surface esetében néhány generációra lehet szükség ahhoz, hogy a hardver és a szoftver megfelelően összeforrjon Az okos vásárló talán megvárja a Surface Duo 2-t, vagy akár a Surface Duo 3-at, mielőtt kinyitná a pénztárcáját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jópofa kartonállatkák hajtogathatók a Samsung tévék dobozából

Jópofa kartonállatkák hajtogathatók a Samsung tévék dobozából

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Az orvosok felkészültek, hogy beültessék az első bionikus szemet egy emberbe

Az orvosok felkészültek, hogy beültessék az első bionikus szemet egy emberbe