szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés egyik fontos eleme Bill Gates szerint az, hogy a kész vakcinákból ne csak a gazdag országoknak jusson.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A járványt egy ideje már közelebbről tanulmányozó, közegészségügyi kérdésekben is gyakran felszólaló Bill Gates szerint a koronavírus-vakcina elkészülte után azt kell kitalálniuk az államoknak, hogyan osszák el az oltóanyagot, hogy abból mindenki, és ne csak a gazdag országok kapjanak.

A Microsoft társalapítója a saját alapítványa által végzett elemzésekre hivatkozva úgy vélekedett: ha az olyan gazdag országok, mint az Egyesült Államok, Japán és az Egyesült-Királyság “bekebelezik” az első oltásokat, úgy a kevésbé fejlett területeken élők még nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Az oltások igazságtalan kiosztásán emberéletek múlhatnak – hangsúlyozta a milliárdos.

Kiszámolták, hány repülő kellene hozzá, hogy a világ minden részére eljusson egy koronavírus-vakcina

Jelentős kihívásnak tűnik a koronavírus elleni vakcinák kiszállításának megszervezése. Ahhoz ugyanis, hogy mindenhova, minden embernek jusson oltóanyag, rengeteg repülőgépre lesz szükség.

Gatest az alapítványa által végzett új kutatás eredményéről is kérdezték. A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy a koronavírus-járvány világszerte növelte az élelmiszerárakat, és még több embert taszított szegénységbe. “A szegényebb országok most sokkal jobban szenvednek, mint a gazdagabb országok” – mondta Gates a CNBC szerint.

Az oltások igazságos elosztása érdekében jött létre az úgynevezett COVAX kezdeményezés is, amelyhez eddig 170 ország csatlakozott. A projekt célja az oltóanyag-gyártókkal való együttműködés, hogy a világ országai egyenlő hozzáférést kapjanak a biztonságos és hatékony koronavírus-vakcinákhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Fokozatosan csökken a munkanélküliség

Fokozatosan csökken a munkanélküliség