szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elhízott fertőzöttek 113 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba. Az okokra a pécsi kutatók világítanak rá.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján egyértelműen elmondható, hogy kockázatot rejt az elhízás és túlsúly a COVID-19 megbetegedés kimenetelét illetően - írja a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Kutatócsoport a Facebookon.

A számok nem kecsegtetnek sok jóval:

Az elhízással 113%-kal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74% az intenzív ellátáshoz és 48%-kal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmány szerint.

A virológusok szerint ennek számos oka van, melyből néhányat már ismer a tudomány. Elsőként mellékbetegségek is gyakran társulnak az elhízáshoz, ráadásul olyanok, melyek önmagukban is kockázati faktorként szolgálnak a koronavírusos megbetegedés során (cukorbetegség, keringési problémák, anyagcsere-betegségek).

Három alapvető tényezőről lehet beszélni a bejegyzés szerint:

  • Fizikai tulajdonságok, melyek a légzési kapacitás csökkenését eredményezik. Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.
  • A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás miatt több tényező mentén is romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye – ezen faktorokkal a súlyos COVID-19 esélye is megnő. A SARS-CoV-2 ugyanis, amellett, hogy egy légúti megbetegedés, hatékonyan fertőzi a szervezetben általánosan megtalálható endotél sejteket is, a súlyos lefolyású megbetegedéseknél igen jellemző az endotéliummal kapcsolatos szisztémás gyulladás és az ezzel járó következmények. 
  • Az immunrendszer általános kapacitásának romlása. Főként a zsírszövet „inváziója” miatt, amely olyan, az immunrendszer hátországaként szolgáló szerveket érint, mint a lép vagy csontvelő.

A pécsi virológusok szerint az immunrendszer kapacitásának romlása a vérben keringő szisztémás immunsejtek hatékonyságát is érinti. Állatkísérletekben egyértelműen bebizonyították, hogy a T-sejtes immunitás óriási hátrányba kerül az elhízás során, kevésbé működik hatékonyan. Ezt a jelenséget embereken is megfigyelték, az influenza elleni vakcina hatékonysága rendkívüli mértékben romlott, amennyiben elhízással párosult.

A súlyos és halálos kimenetelű koronavírusos megbetegedésekre jellemző citokinvihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében. Ilyenkor ugyanis egy alacsony fokú, folyamatos gyulladásos állapot van a szervezetben, melyet a nagy tömegben jelen lévő zsírszövet sejtjei indukálnak

– írják.

A szakemberek szerint ezért is rendkívül fontos (továbbra is) a veszélyeztetett csoportok védelme, a maszkviselés, távolságtartás és kézhigiénia. Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében sajnos Magyarországon a legmagasabb – zárul a bejegyzés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Magyar virológusok szerint is jobb, ha kérünk idén influenza elleni oltást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és vezető szakmai szervezetek mind arra biztatnak, hogy az emberek oltsák be magukat az influenza ellen, mert ezzel csökkenthető az egészségügyre nehezedő teher. A kórházaknak ugyanis a koronavírusos esetekkel is foglalkozniuk kell, miközben hamarosan itt az influenzaszezon.

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot