szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iFixit csapata az idei, kereskedelmi forgalomba még nem is került iPhone-kon is elvégezte szokásos szétszedéses (teardown) vizsgálatát. A céljuk az volt, hogy kiderítsék, mennyire könnyen vagy éppen nehezen javítható az Apple újdonsága.

Ahogyan az várható volt, az iFixit csapata az elsők között tehette rá a kezét az idei iPhone-okra, hogy elvégezze szokásos szétszedéses (teardown) vizsgálatát, amit élőben közvetített a YouTube-on. Persze nem ez az első alkalom, hogy valaki beleshetett az újdonság belsejébe, azonban az iFixit ezúttal is a javíthatóságra fókuszált.

November elején egyelőre az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro érhető majd el, így most is ezek a modellek kerülhettek a „boncasztalra”. A kialakításuk hasonló, ami azt jelentette, hogy nem különbözött a szétszedési folyamat, ami azonban eltért a tavalyi iPhone 11-esnél alkalmazottól. Ami a legszembetűnőbb: több hőre volt szükség ahhoz, hogy a kijelzőt leválaszthassák az okostelefon testétől. Míg korábban balra nyílt a kijelző, idén jobbra. Az iFxit szerint az iPhone 12 és 12 Pro kijelzőjénél csupán a fényerőben van különbség.

©

A teardown során az is kiderült, hogy az iPhone 12 egyes alkatrészei, például a hangszóró vagy a taptikus motor kisebbek iPhone 11-es megfelelőinél. Amúgy a két idei modellnél ugyanolyan a taptikus motor és az akkumulátor is, ez utóbbi 2815 mAh-s, azaz valamivel kisebb, mint az iPhone 11-esé (3110 mAh), illetve az iPhone 11 Próé (3046 mAh). Eltérő a RAM is: az Apple Micron LPDDR4 RAM-ot használt, 4 GB-ot az iPhone 12-n és 6 GB-ot az iPhone 12 Pro esetében. A teardown megerősíti a Qualcomm Snapdragon X55M 5G modem és a Samsung tároló használatát is, illetve azt, hogy nagyobb az alaplap és kisebb az akkumulátor, mint a tavalyi modellnél. Az iFixit a MagSafe töltőt is megtalálta, a külseje körüli sötét mágnesgyűrűvel egyetemben.

©

Az iFixit pozitívumként értékelte, hogy a fontos elemek többsége moduláris és könnyen hozzáférhető. A vízszigetelő intézkedések ugyan nehezítik a telefon javítását, viszont egyúttal védik az eszközt a víztől. Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro végül 6 javítási pontszámot kapott a 10-ből (a 10 jelenti a legkönnyebb javíthatóságot), ami megegyezik a tavalyi iPhone 11 pontszámával. Az iFixit egyébként egy további teardown-t is tervez, amelynek során alaposabban áttekinti az egyes alkotóelemeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten