szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy győri egyetemista Magyarországon először továbbított nagyfelbontású röntgenfelvételt 5G-hálózaton keresztül. Az ehhez mobilszolgáltatást nyújtó Vodafone szerint az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a távdiagnosztikai eljárások terén: bárhol is van maga a röntgengép, a lelet gyorsan továbbítható távol ülő orvosoknak.

Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök-hallgatója szerint képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú. "A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón, például pendrive-on viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig. Az új generációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását” – hangsúlyozta az ötletgazda, aki szerint

ez azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet.

A hálózati hátteret biztosító Vodafone szerint az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy ún. PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke és Varge Róbert ötletgazda az 5G-n átküldött röntgenfelvétellel.
©

A projektjével tudományos diákköri versenyt (TDK) is nyert hallgató az Innomed Medical Zrt. eszközét használta, amelyről Dévai Endrét, a cég elnökét idézi a Vodafone közleménye. Szerinte a diagnosztikai eszköznek mobilitása és egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van a koronavírus-járvány idején. Egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezésről (DTS) van szó, mellyel egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodpercbe telik. Az eredmény egy nagyméretű állomány, ennek bárhonnani továbbításánál jön jól az 5G-hálózat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

A Magyar Tudományos Akadémia egy szakértői bizottságot hozott létre, hogy a tudomány eszközeivel vizsgálja, van-e alapja az 5G miatti félelmeknek. A rövid válasz az, hogy nincs.

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk