szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kérdéses, hogy az oltás 90 százalékos hatásosságot kimutató kísérletében nem a résztvevők fiatalabb életkora játszotta-e a döntő szerepet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-oltásának tesztelése közben egy gyártási hiba okozott problémát – írja a Bloomberg.

Teszteléskor két csoporton vizsgálták a vakcina hatásosságát: az egyikben a résztvevők egy hónap különbséggel kaptak két egész adagot, ők 62 százalékban lettek védettek. A másik csoport egy hónappal az első, fél adagnyi oltás után egy másik, teljes adagot is kapott, náluk 90 százalékos volt a védettség. A kettő eredményt átlagolva jött ki, hogy 70 százalékos az oltóanyag hatékonysága.

A második csoportról azonban az amerikai vakcinafejlesztési program, az Operation Warp Speed közölte később, hogy az ő első vakcinájuk egy gyártási hiba miatt nem volt teljes adag. Hozzátették, ráadásul ez egy fiatalabb csoport volt, mint a másik, ahol alacsonyabb lett a védőoltás hatásossága: 55 évnél idősebbek nem voltak a kísérlet résztvevői között. Az AstraZeneca eredeti közleménye minderről nem tett említést.

Az Oxfordi Egyetem szerint a hibát már kiküszöbölték. Az AstraZeneca szóvivője szerint a legmagasabb elvárásoknak is megfelelően végezték a kísérleteket. Ugyanakkor egy elemző arról nyilatkozott a Bloombergnek: így már kérdéses, hogy a 90 százalékos hatásosságot kimutató kísérletben valójában nem a résztvevők fiatalabb átlagos életkora játszotta-e a döntő szerepet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit