szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit kormány akár napi 100 ezer fontos, vagyis nagyjából 300 millió forintos bírsággal is sújthatja azokat a telekommunikációs cégeket, amelyek Huawei-eszközöket használnak a hálózatukban. A szigorítás egy új törvénytervezet része.

Miután kiderült, hogy az Egyesült Államok következő vezetője a demokrata Joe Biden lesz, a Huawei számára felcsillant a remény, hogy talán más szelek fújnak majd a következő években a szankciókkal sújtott cég számára.

A vállalat ennek reményében november közepén arról kezdett el kommunikálni, hogy a britek átgondolhatnák, valóban ki akarják-e őket zárni az 5G-s fejlesztésekből, hiszen ők maguk nem találtak olyan jelet, ami alapján biztonsági kockázatként lehetne tekinteni a Huaweire. Bár hivatalos választ nem kaptak, a legutóbbi brit döntések alapján egyelőre úgy tűnik, kár reménykednie a kínai cégnek.

A BBC beszámolója szerint az új biztonsági törvény alapján, ha a telekommunikációs cégek nem tartják be a szigorú előírásokat – vagyis, hogy nem használhatnak Huawei-eszközöket –, komoly bírságra számíthatnak. Ennek értelmében a forgalmuk 10 százalékát, vagy akár napi 100 ezer fontot (kb. 300 millió forint) is fizethetnek büntetésként.

Bár a kitiltásról régóta lehet már hallani, ez az első alkalom, hogy törvényben rögzítenék: nem lehet Huawei-eszközt használni. Egyelőre még csak törvénytervezetről van szó, vagyis a brit parlamentnek előbb meg kell szavaznia azt. A kormány szerint a 100 ezer fontos büntetést akkor alkalmazzák, ha "folyamatos szabálysértést" tapasztalnak.

©

A korábbi tervek szerint 2027-ig kell teljesen Huawei-mentesíteni a telekommunikációs hálózatokat, ugyanakkor a legfrissebb döntés értelmében már 2021 szeptemberétől megtiltanák a cégeknek, hogy a Huawei 5G-s eszközeit használják. Ennek értelmében a vállalatok a Nokia és az Ericsson készülékeit építhetik be a hálózatukba.

Emellett a brit kormány egy olyan új stratégiát is bemutatott, amely segítségével új beszállítókat vonnának be az 5G-s fejlesztésekbe. A cél, hogy minél több gyártóval dolgozzanak együtt, és a jövőben a hálózat fejlesztése és karbantartása ne csupán néhány cégen múljon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves