Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Minden túlzás nélkül a szemüveges emberek kültéri életkedvét adhatja vissza a következő hónapokra a magyar Kollabor által 3D-nyomtatással készített páravédő. Amit tud, az papíron is jól hangzik, de nem elégedtünk meg ennyivel: kipróbáltuk. Bevált.

"Súlyosbítva azt, ami amúgy is." Az egykori indexes-napirajzos (fél)mondásnál jobban nem nagyon lehetne körülírni azt a halmozottan hátrányos helyzetet, amit a szemüvegesek számára jelent a koronavírus-járvány, az annak lassítására bevezetett kötelező maszkviselés és a hűvös, hideg idő. Hiába kéri az ember az optikában az összes elérhető réteget lencséjére (kipróbáltuk), a szemüveg beltéren közepesen, kültéren nagyon párásodni fog.

Aztán ott vannak az interneten tavasz óta terjedő praktikák – például egy olasz orvos tippje, amit mi is megírtunk –, melyek akkoriban még csak-csak működtek, de a hideg időben lényegében semmit nem érnek. (Vagy legalábbis nehezen kivitelezhető precizitású hajtogatást igényelnének.) A pára ugyanis kijut a maszkból, meleg levegőként felfele száll, és tapasztalataink szerint egy hosszabb séta alatt akár balesetveszélyes szintre is homályosíthatja a látómezőt.

A különféle praktikák után, gondoltuk, adunk egy esélyt a békéscsabai Kollabor Természettudományos Élményközpont által készített NoPára! nevű páravédőnek. A tudományos-technológiai műhely 3D-nyomtatással készíti el a kis kiegészítőt. Mégpedig a PLA nevű, kukoricakeményítőből előállított bioműanyagból. (Így a környezetet sem szennyezik.)

©

Az eszköz használata előtt bele kell tenni egy maszkot, mégpedig annak merevítőpálcikáját szükséges beleilleszteni a műanyagba. Akinek első látásra nem lenne egyértelmű, hogy miként, azoknak segítség a kollaborosok rövid videója.

Mivel a varrott maszkok nagyon sokfélék, ezért lehet olyan, amelyik vagy kicsúszik a páravédőből, vagy olyan vastag, hogy bele sem illeszthető. De azért nem lehetetlen a küldetés: a termék leírása szerint a textilmaszkok 90 százalékával jól használható az eszköz. Mi sebészmaszkkal próbáltuk ki, hivatalosan ugyanis ahhoz van méretezve a kis szerkezet.

A fejre helyezés is zökkenőmentesen zajlott. A gyártó szerint fontos, hogy az eszköz az orrcimpára támaszkodjon és az arc felőli része az archoz simuljon. Tesztünk során próbálgattuk a különféle pozíciókat, és arra jutottunk, hogy nem szükséges ide tanács: ha feljebb-lejjebb igazgatja az ember, nagyon gyorsan rájön, hogy hova is kell tennie a páravédőt, hogy az teljesítse feladatát.

©

Ami igazán zökkenőmentes volt, az csak a felhelyezés után következett. Nem csak bent láttunk, hanem kimentünk az utcára és ott is. Az elmúlt hetek után ez olyan felemelő élmény, amit csak a szemüvegesek érezhetnek át. Nem szeretnénk giccsbe fordulóan áradozni, ezért zárjuk rövidre egyszerűen csak annyival:

a Kollabor NoPára! páravédő működik.

Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy 100 százalékban. Tapasztalatunk szerint a felcsapódó pára a szemüveg felső-külső szegleteiben azért időnként meglátszódhat. Ez tényleg csak apróság, minimálisan zavaró. Ha a szimpla maszk+szemüveg viselet esetén felcsapódó pára zavarását 10-ből 9 pontra értékeljük, akkor az említett jelenség a maszk+szemüveg+páramentesítő esetén 10-ből 1 pont. Vagy fél.

Az 1200 forintos eszközből kétféle méret létezik. A Kollabor oldalán milliméterre pontos méretek is olvashatók, de talán úgy is összefoglalható a dolog – ez a mi véleményünk, nem a hivatalos útmutatás –, hogy

az átlagos fej- és orrmérettel rendelkezőknek az M-es méret való, a kisebbeknek pedig az S-eset.

Az már a hivatalos adatlap leírásának része, hogy aki rossz méretű páragátlót vesz fel, annál az eszköz és az arc között néhány milliméter hézag lesz, ahol felfelé tud áramolni a meleg, páradús levegő és nem fog működni a védelem.

Ha máskor is tudni szeretne az érdekes újdonságokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera