szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A már Magyarországon is elérhető DuckDuckGo 2020-ban 62 százalékos növekedést produkált, néhány napja pedig az egy nap alatt indított lekérdezések száma átlépte a 100 milliót.

Létezik több olyan alternatív kereső, amely nem kíváncsi a felhasználók adataira. Ilyen például a már magyarul is elérhető DuckDuckGo nevű kereső is, ami nem épít profilt a felhasználói adatokból. Ennek köszönhetően minden alkalommal, amikor valamire rákeresünk a mögötte dolgozó motorral, olyan, mintha legelőször használnánk a szolgáltatást.

A 2008-ban alapított DuckDuckGo lassú növekedést produkált az elmúlt bő egy évtizedben, egészen 2020-ig. A keresőmotor felhasználóinak a száma a mérések szerint drasztikusan megugrott az elmúlt egy évben: a napi átlagos keresések száma 62 százalékos növekedést produkált.

Labdába rúghat-e bárki a Google-n kívül a keresésben?

A kisebb keresőgépek sem működnek rosszabbul, mint a nagyok, de némelyikük jobban ügyel az internetezők magánszférájára.

2021 januárjában – vagyis az elmúlt szűk három hétben – eddig ez a szám már 90 millió volt, január 11-én pedig sikerült átlépni a 100 milliós álomhatárt is:

102 251 307 lekérdezést indítottak a felhasználók.

A cég képviselője a BleepingComputernek úgy nyilatkozott, a felhasználók az adatbiztonságra vágynak, és arra, hogy az adataikat ne használják fel például politikai hirdetések megjelenítésére. A vállalat szerint az adatvédelmi aggályok csak növelik a DuckDuckGo felhasználói bázisát.

A kereső a beszámoló szerint mostanra az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Kanadában is a második legnépszerűbb mobilos keresővé lépett elő a Google mögött. És bár például az Egyesült Államokban még mindig bőven a Google uralja a piacot – 94 százalékkal –, addig a DuckDuckGo a második legnépszerűbb lett a maga 2,25 százalékos piaci részesedésével. A nagyobb múlttal rendelkező Yahoo-nak csak 1,14 százalék jut a tortából.

Magyarországon jelenleg a piac 0,15 százalékát tudhatja magáénak a DuckDuckGo, míg a Google a 97,06 százalékát birtokolja a StatCounter adatai szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele