szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook nemcsak arra használja a mesterséges intelligenciát, hogy kiszűrje a közösségi oldalról a káros tartalmakat, hanem például arra is, hogy szövegesen megmutassa a látássérült felhasználóknak, mi látható egy adott fényképen. A cég ígérete szerint 2021-ben továbbfejlesztik ezt a funkciót, és ennek mikéntjéről néhány részlet is kiderült.

Az automatikus alternatív szöveg (automatic alternative text, AAT) technológiával már nemcsak azt ismeri fel a közösségi oldal rendszere, hogy étel van a fényképen, hanem jó eséllyel azt is, hogy milyen étel. A cég szerint mindez kulturális sokszínűséget is jelent – például az algoritmus nemcsak azt tudja megmondani, hogy egy fényképen esküvői ruhát látni, hanem azt is, hogy milyen színűt.

©

A Facebook szerint az újfajta metódus megmondja, hol vannak az emberek a fotón, ahogy azt is, hányan láthatóak a képen. És bár alapvetően egy egyszerű leírást ad a technológia a fényképről, választhatnak hozzá egy részletes leírást is, ami a rajta látható tárgyak helyzetét és méretét is elárulja.

A Facebook ugyanakkor hangsúlyozza, egyelőre ez sem egy tökéletes megoldás, és lehetnek hibák a rendszerben. Ugyanakkor az eddiginél jóval könnyebb lehet a látássérült felhasználók számára a közösségi oldal használata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar fejlesztők megcsinálták a mindentudó Covid-útlevelet

Magyar fejlesztők megcsinálták a mindentudó Covid-útlevelet

Kivágnak több tucat fát a Balaton partján Keszthelyen

Kivágnak több tucat fát a Balaton partján Keszthelyen

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat