szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz adatvédelmi hatóság február 15-ig blokkolja a TikTok elérését minden olyan kiskorú felhasználó számára, akik nem igazolják, hogy betöltötték a 13. életévüket.

Hivatalosan csak akkor regisztrálhat valaki a TikTokra, ha elmúlt már 13 éves, de ezt a szabályt a gyerekek könnyen meg tudják kerülni. Ezzel a problémával eddig nem sokat foglalkozott a platformot birtokló kínai ByteDance, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a cég kénytelen lesz lépni, a napokban ugyanis egy tragédia rázta meg az internetes közösséget.

A múlt hét végén egy 10 éves lány haláláról számoltak be az olasz hatóságok, aki az úgynevezett blackout challenge nevű kihívást akarta teljesíteni. A dolog lényege röviden annyi, hogy a felhasználók addig fojtogatják magukat, amíg el nem ájulnak, ezt pedig videóra veszik. Ennek a vége lett tragédia az említett lány esetében.

Az eset után az olasz hatóságok felszólították a TikTokot, hogy február 15-ig minden olyan profilt blokkoljanak az oldalon, ahol a felhasználó nem tudja hitelesen igazolni, hogy elmúlt 13 éves. A The Guardian most arról számolt be, hogy az olasz adatvédelmi hatóság (Data Protection Authority (DPA) blokkolja a szóban forgó felhasználók számára a TikTokot.

©

Az olasz hatóság emellett azzal vádolja a platformot, hogy megsértette az olasz törvényeket. Ezek szerint ugyanis a 14 év alatti gyerekeknek szülői beleegyezésre van szükségük ahhoz, hogy regisztrálni tudjanak egy közösségi oldalra. A DPA szerint a TikTok nem készít külön biztonsági figyelmeztetést a gyerekek számára, a bejegyzések pedig alapértelmezett beállításként nyilvánosak, ami szintén törvénybe ütközik az országban.

A TikToknak február 15-ig van ideje, hogy a DPA észrevételei alapján javítsa a rendszerét. A cég szóvivője erre nem reagált, azt viszont hangsúlyozta, hogy a platform számára prioritás, hogy a káros vagy veszélyes tartalmakat ne jelenítse meg a felhasználóknak.

A TikTok egyébként épp január közepén jelentette be, hogy szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a legfiatalabb felhasználókra.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

150 nappal a rajt előtt: a koronavírus átírta az olimpia szabálykönyvét, de még így is sok a kérdőjel

150 nappal a rajt előtt: a koronavírus átírta az olimpia szabálykönyvét, de még így is sok a kérdőjel

Lemondott egy kaliforniai iskola összes tanácsosa, miután rájöttek, hogy élő adásban szapulták a szülőket

Lemondott egy kaliforniai iskola összes tanácsosa, miután rájöttek, hogy élő adásban szapulták a szülőket