Bedő Iván
Bedő Iván
Tetszett a cikk?

Nagyon lekapcsolta az állam, aztán decemberben egy picit bekapcsolta az egyetem.

Nyilván egy kis mérnöki hiúság is volt amögött, hogy éppen december elsején – a magyar rádiózás napján, és miután szeptemberben az Antenna Hungária nagy feltűnést keltve lekapcsolta a kísérleti digitális rádió-műsorszórást –, indította hasonló tárgyú kis kísérletét a Műegyetem kutatócsoportja, Szombathy Csaba vezetésével. Fél éven át szól az adás a János-hegyről.

A villamosmérnök és csapata abban reménykedik, hogy „alulról jövő kezdeményezéssel“ előbb-utóbb talán mégis elterjesztheti a digitális rádiózást Magyarországon. Kicsit másképp, mint az Antenna Hungária sokéves kísérleteiben. Míg az AH a DAB+ rendszert használta, Szombathyék a DRM szabvánnyal próbálkoznak.

[Miért kapcsolhatta le az NMHH a digitális rádiózást, tényleg semmi értelme?]

A szép nevű Digital Radio Mondiale, azaz Digitális Világrádió főleg abban tér el a DAB-tól, hogy az adás ráültethető akár a hagyományos, de gyenge minősége miatt ma már nem népszerű hosszú-, közép- vagy rövidhullámú (összefoglaló néven AM) sávokra is. Az adás minősége így megközelítheti az URH, más néven FM sugárzásét. FM-frekvenciákon a DRM minősége is jobb, és az analóg rendszerekhez képest kisebb sávszélességben is több műsor sugárzására képes. Utóbbi persze általában jellemzi az analóg és a digitális sugárzás közti különbséget.

Nem csekély előny, hogy az AM-sugárzás egyetlen adóval nagy területet képes beszórni.

Egy tavalyi kísérletben egy 100 wattos (egy erős villanykörtényi teljesítményű) érdi DRM-adó vételét Hollandiából is visszaigazolták, vagyis kis adó is nagyot szólhat.

Összehasonlításul: a solti nagyadó, amely a Kossuth rádiót sugározza középhullámon és hasonló vételkörzetben, 2000 kilowattos. Szombathy szerint egyetlen középhullámú DRM-állomásról az egész Kárpát-medence ellátható lenne. Vagy máshonnan nézve: helyi, városi rádiók gyengébb teljesítménnyel is szépen sugározhatnának.

Szombathyék műsorszórása egyelőre „műszaki szemléltető adás“ (gyakorlatilag kísérlet, bár maga a DRM már kiforrott eljárás), már csak azért is, mert a vevőkészülékek drágák (10–40 ezer forintosak), választékuk szűkös. Aki mégis hallgatná a 11 méteres rövidhullámon a május 31-ig sugárzó János-hegyi adót, végtelenül ismétlődő ötperces komolyzenét élvezhetne, és közben nézhetné a kísérletről szóló szöveget a rádiója kijelzőjén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!