szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A médiahatóság döntött, az Antenna Hungária cselekedett: vasárnap 0 óra óta nincs digitális rádiózás Magyarországon, mert "nem mutatkozott rá piaci és hallgatói igény".

Most már csak a régi technológiával, vagyis analóg módon érhetők el az InfoRádió, a Klubrádió, a Katolikus Rádió és az állami rádiócsatornák adásai, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése után az Antenna Hungária vasárnap 0 órakor lekapcsolta a DAB+ technológiájú digitális rádiósugárzást Magyarországon – írta elsőként a digitrendi.hu.

A változás előzménye, hogy a médiahatóság nem hosszabbította meg az állami műsorszóróval kötött szerződést, amely ezért 2020. szeptember 5-én, szombaton 23:59-kor lejárt. Az NMHH ezt azzal indokolta, hogy "nem mutatkozott tényleges piaci és hallgatói igény a digitális rádiózásra Magyarországon".

A Media1 viszont arról ír, hogy a döntésnek politikai okai is lehetnek: a magyarországi digitális sugárzás kudarcához egyes vélemények szerint a médiahatóság hozzáállása is hozzájárult. "Ha ugyanis a DAB+ sikeressé vált volna Magyarországon, a Médiatanácsnak kevésbé lett volna beleszólása abba, hogy kik végezhetnek rádiós médiaszolgáltatást Magyarországon" – olvasható a cikkben. Ebben egyébként azt is hozzáteszik, hogy

a Karas Monika vezette NMHH még tavaly azt állította, hogy szándékában áll fenntartani a digitális rádiós szolgáltatást Magyarországon.

A korábban általunk is részletesen bemutatott DAB+ nagy előnye, hogy az FM-adások esetében megszokottnál lényegesen jobb, zavarmentes hangzásminőséget, valamint különböző új típusú szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is biztosítja a rádióhallgatók számára. A digitális rádiózás további nagy előnye, hogy lényegesen szabadabban lehet rádiókat indítani, hiszen az analóg FM rendszerű műsorszórással ellentétben nem jellemző rá a frekvenciaszűkösség – írta a Media1.

Bizonyos országokban sikeressé is vált ez a megoldás, annyira, hogy épp a DAB+ maradt meg, és az analóg volt az, amit lekapcsoltak.

A digitális rádiózás leállása azt is jelenti, hogy akik ilyen eszközöket vásároltak, vagy ilyen rádióval rendelkező autójuk van, most egyelőre csak az analóg sugárzásra tudnak visszatérni. A másik megoldás az internetes rádiózás, illetve podcastok hallgatása, de ez utóbbiakhoz értelemszerűen internet-hozzáférésre van szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői