szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Napot vizsgáló Parker Solar Probe nevű űrszonda még 2020 nyarán készített fényképet a Vénuszról, amin látni lehet az Aphrodite Terra nevű magasföldet. Hogy miért, azt egyelőre a NASA tudósai sem értik.

Még 2018-ban indult útnak a NASA egyik legkülönlegesebb űrszondája. A Parker Solar Probe feladata, hogy a Napot vizsgálja, méghozzá olyan közelségből, amilyenre még az emberiség történetében soha nem volt példa. Az egység már több lenyűgöző felvételt is hazaküldött a csillagunkról, illetve sebességi és távolsági rekordot is felállított.

Ahhoz azonban, hogy a szerkezet közelről tudja tanulmányozni a Napot, a Vénusz segítségére is szüksége van. A bolygó gravitációs ereje segítségével tud ugyanis közelebb kerülni az égitesthez, hogy aztán újra eltávolodjon tőle, majd újra kezdődjön a gravitációs játék.

Megjött az első 22 GB adat az űrszondától, ami minden eddiginél közelebb repült a Naphoz

A NASA sokkal több adatot kapott az egy évvel ezelőtt felbocsátott Parker Solar Porbe-tól, mint amire előzetesen számítottak.

A szerkezettel a NASA tudósai két legyet üthetnek egy csapásra. Amellett ugyanis, hogy a Napot tanulmányozhatják, a Vénuszról is készíthetnek néhány felvételt. Az egység ezt meg is tette, méghozzá a Wide-field Imager nevű műszerével. A fotót még 2020 júliusában lőtte az egység, akkor, amikor harmadjára járt a szonda a Vénusz közelében.

Az adatok feldolgozása után még a NASA tudósait is meglepte a fénykép. Eredetileg ugyanis arra számítottak, hogy a Vénusz vastag, szén-dioxidban gazdag felhői megakadályozzák majd, hogy meglássák a bolygó felszínét. Az egység azonban képes volt azokon átlátni, így a szakemberek megláthatták az Aphrodite Terra névre keresztelt magasföldet, ami a bolygó egyenlítője közelében helyezkedik el, és ahol nagyjából 30 Celsius-fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a magasföldet körülvevő területen.

©

Brian Wood asztrofizikus szerint a szonda a bolygó hőemisszióját is sikeresen rögzítette. Az elkészített kép pedig hasonló ahhoz, amint a japánok saját szondája készített. Ez a szerkezet az infravörös tartományához közeli tartományban figyeli meg a Naprendszer második bolygóját.

©

Az, hogy a Parker Solar Probe ilyen képet készített, két dolgot jelenthet. Vagy arról van szó, hogy a szonda kamerája képes az infravörös közeli tartományban is képeket készíteni – aminek köszönhetően az eddigiektől eltérő módon is vizsgálhatják a Napot –, vagy azt, hogy a Vénusz felhőrétegében van egy eddig fel nem fedezett "ablak", amin keresztül könnyebben megfigyelhető az égitest felszíne.

Hogy kiderüljön, pontosan melyik megoldás a helyes, a NASA szakemberei újabb fényképeket készítettek a Vénuszról, ezeket április környékén adhatják majd közre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene