szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA sokkal több adatot kapott az egy évvel ezelőtt felbocsátott Parker Solar Porbe-tól, mint amire előzetesen számítottak.

Szinte napra pontosan egy éve annak, hogy a NASA – több halasztás után – útnak indította a Parker Solar Probe nevű űrszondáját. A szerkezet azért is különleges, mert az minden eddiginél közelebb merészkedett a Naphoz. Míg az 1970-es években útnak indított Helios–1 és Helios–2 német-amerikai űrszondák 45 millió kilométerre közelítették meg az égitestet, a Parker 6,1 millió kilométeres közelbe merészkedett. Mindezt azért tehette meg, mert egy speciális, 12 centiméteres hőpajzs védi az eszközt.

2018 novemberében aztán a Nap koronájába merült a szerkezet, decemberében pedig már fotókat is küldött róla. Az űrszonda szeptember 1-jén ismét megközelíti a csillagot, ám előtte hazaküldte az adatokat az első két "találkozásról".

A rendszer 22 GB adatot küldött el a Földre, ami 50 százalékkal több az eredetinél vártnál. A NASA szakemberei szerint mindez azért lehetséges, mert a kommunikációs rendszer sokkal jobban működik, mint arra előzetesen számítani lehetett.

A tudományos csapat azt várja, hogy július 24-e és augusztus 15-e között további 25 GB adatot juttasson el a Földre.

Hogy pontosan milyen információkat közölt a szonda, és abból mit tudnak kiolvasni a tudósok, arra az év második felében derülhet fény. Addigra viszont már megtörténik a harmadik "közeledés" is, ami augusztus 27-én indul, és szeptember 1-jén érheti el a "csúcspontot". A szakemberek azt remélik, hogy a mérésekből sikerül választ találni olyan kérdésekre, mint például, hogy miért forróbb a Nap koronája, mint a felszíne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus