szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már az első dózis is véd, a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinája esetében hónapok eltelte sem jelent problémát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az első adag beadása után 35 nappal is megfelelő beadni a második adagot a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájából – erről Karikó Katalin, az oltóanyag előállításának alapelvét kidolgozó magyar biokémikus írt Facebook-oldalán az Index szerint.

Karikó Katalint azért kérdezték meg erről, mert Magyarországon a múlt hétvégén változtattak az oltási terven, és több vakcina esetében megnövelték az első és a második adag beadása közötti időszakot. Erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján hosszan beszélt György István államtitkár is.

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Sokkal több idő fog eltelni két oltás között. A cél, hogy az első védőoltást minél több embernek adják be, mert az is ad már egy alapvédettséget.

A szakember szerint az első adag is véd, és ha valaki csak hónapokkal később kapja meg a másodikat, akkor az is jó.

Az is kiderült a biokémikusnak az egyik követője kérdésére adott válaszából, hogy az amerikai állami gyógyszerhatóság, az FDA vizsgálata kimutatta: nem szükséges az eddig óvatosságból előírt mínusz 70 fokon tárolni a Pfizer-vakcinát: a szervezet tesztjei alapján mínusz 20 fokon is megőrzi hatásosságát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?