szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokkal több idő fog eltelni két oltás között. A cél, hogy az első védőoltást minél több embernek adják be, mert az is ad már egy alapvédettséget.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az ATV megszerezte azt a Müller Cecília országos tiszti főorvos által aláírt körlevelet, amit a háziorvosoknak küldtek ki és ami alapján módosul a Pfizer- és az AstraZeneca által gyártott vakcinák beadásának protokollja.

A levél szerint a Pfizer által gyártott vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra módosul, míg az AstraZeneca oltóanyagának az alkalmazása során az első és a második részoltás közötti időintervallum 4-ről 12 hétre módosul.

Müller pénteken az Operatív Törzs tájékoztatóján azt mondta, hogy fontolgatják a változtatást az oltási stratégiában. A hvg.hu-nak szombaton azt a választ adták, hogy az oltási munkacsoporttal az oltási program felgyorsításán dolgozik, hogy húsvétig mindenki, aki eddig regisztrált, megkapja az első oltását a rendelkezésre álló vakcinákból.

Az AstraZeneca oltási idejéről február elején jelent meg egy cikk a tekintélyes The Lancet orvosi folyóiratban, amely szerint 82 százalékra nő a hatékonyság, ha nem egy–másfél, hanem három hónapig várnak.

A Pfizer vakcinájával kapcsolatban ugyanakkor az alkalmazási leiratban az olvasható, hogy 3 héttel az első dózis beadása után javasolt beadni a második adagot.

Lázas lesz-e az AstraZenecától? Na és mennyit érdemes várni a két oltás között?

Van, akinek a karja sem fájdult meg, más órák hosszat megmozdulni sem bír miután megkapta az AstraZeneca oltását. Azt még világszerte próbálják felmérni, mikor érdemes beadni a vakcina második adagját.

Az NNK járványügyi osztályvezetője, Galgóczy Ágnes az M1-en azt mondta,

minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja.

Eddig minden esetben tartották az alkalmazási előiratoknak megfelelő intervallumot, viszont most az a cél, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, és már egy adag oltás is ad egy alapvédelmet.

A határidőket a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni. Megerősítette, a Pfizer vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást, az AstraZeneca vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva, a 12. héten adják be a második vakcinát.

A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Megérkezett a Huawei első autója

Megérkezett a Huawei első autója