szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Siddak Singh Jhamat még karácsonyra kapott ajándékba egy kövületkereső szettet, az első felfedezéséért pedig csak a családi házuk kertjéig kellett elmennie.

Nem mindennapi leletre bukkant házuk udvarán a hatéves Siddak Singh Jhamat. Az angliai Siddak Walsallban élő kisfiú épp gilisztákat és tégladarabokat keresett a családja házának kertjében, amikor egy furcsa kődarabra bukkant. Kiderült, egy több százmillió éves kövületről van szó.

A történet még karácsonykor kezdődött, amikor a kisfiú egy kövületek keresésére alkalmas "szettet" kapott ajándékba. A fiú ezzel játszott a kertben is, amikor egy ősi korall megkövesedett maradványára bukkant.

A BBC beszámolója szerint Jhamat először azt gondolta, egy fogat talált, ám édesapja, Vish Singh egy, a kövületekkel foglalkozó Facebook-csoport segítségével azonosította a leletet. Ez segített kideríteni azt is, hogy a korall legfeljebb 488, de legalább 251 millió éves.

A találat után másnap tovább ástak a kertben, és egy homokos részt találtak a talajban, ahol további apróbb fosszíliákra bukkantak. Mindez abból a szempontból nem meglepő, hogy 500 millió évvel ezelőtt még Anglia is víz alatt volt, így a talaj rengeteg hasonló kövületet tartalmazhat. A család ráadásul Anglia azon részén él, ahol sok hasonló leletet találtak már.

(A nyitókép illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!