szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Canon hamarosan bemutathatja az EOS R3 névre keresztelt fényképezőgépét, amit a sportfotósoknak fejlesztettek ki.

Néhány napja még csak pletykaként lehtett hallani, most azonban a Canon is megerősítette: érkezik a gyártó legújabb, tükör nélküli full-frame fényképezőgépe, az EOS R3. Az időzítés nem véletlen: a készüléket elsősorban a sportesemények fotózásához készítették, ami a tokiói olimpia kezdete előtt valószínűleg keresett portéka lesz.

Az EOS R3-ba a vállalat által fejleszett új, BSI-CMOS szenzor kerül, amit szintén a Canon képfeldolgozó processzora, a Digic X egészít ki. A két egység a cég szerint lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép akár 30 képet is elkészítsen egyetlen másodperc leforgása alatt. És ez természetesen nem videót, hanem fotót jelent.

A vállalat azt állítja, ezt a képkészítései sebességet az elektronikus zár használata esetén minimális torzítással képes elérni. Ha ez valóban így van, komoly lehetőséget jelent majd a sportfotósok számára. Az elektronikus zár használatával ugyanis a nagysebességű téma – például egy autóversenyél az autók, vagy egy helikopter propellere – torzítva jelenhet meg, hiszen olyan gyorsan mozog, hogy a zár nyitása és zárása közben is nagyobb utat tesz meg.

Emellett bekerült a fényképezőgépbe az Eye Focus névre keresztelt funkció, ami pontosan azt tudja, amit a neve is sugall: az eszköz képes a szemünk mozgásának figyelésével állítani a fókuszon, így meg sem kell mozdítanunk a kezünket ahhoz, hogy egy közelebbi témáról egy távolabbi témára váltsunk. A kérdés csak az lesz, mennyire tud majd gyorsan dolgozni a rendszer, és mennyire lesz pontos a fókusz meghatározásánál.

A Canon a kialakításnál az 1D fényképezőgépet vette alapul, így olyan formát kapott az eszköz, hogy álló és fekvő módban is stabilan lehet tartani. Emellett a készülék por- és vízálló is, ami külön hasznos, ha például esőben, vagy egy vizes sporteseményt kell lefotózni.

A cég egyelőre a szenzor felbontásáról, valamint a videókészítési módokról nem beszélt, így nem tudni, összességében milyen teljesítményt nyújt majd a készülék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!