szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán 63 százalékos tisztaságúra is, azaz a bejelentett 60 százaléknál is magasabb fokon dúsított uránt a natanzi urándúsítóban – közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy kedden közzétett jelentésében, amelynek egy példánya a Reuters brit hírügynökség birtokába került.

Az ENSZ atomsorompó-egyezményének betartatásán őrködő szervezet a tagállamoknak szánt jelentésben azt írja: Irán szerint ingadozott az urándúsítási szint. "A 2021 áprilisában az ügynökség által vett környezeti minták elemzése kimutatta a 63 százalékosra dúsított U-235 uránizotópot, ami egybehangzik az Irán által bejelentett dúsításiszint-ingadozással" – áll a jelentésben, amely arra nem tér ki, mi indokolta a dúsítottság szintjének ingadozását.

A 2015-ben Bécsben Irán és hat nagyhatalom között megkötött atomalku előirányozza, hogy Irán korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az egyezmény értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást Natanzban, és ez messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges, legalább 90 százalékos tisztaságú dúsított urántól.

A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök kiléptette országát, valamint visszaállította az Irán elleni szankciókat. Erre válaszul Irán is fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, így egyre emelte a dúsított urán tisztaságát, valamint második generációs centrifugákat és kaszkádokat telepített a natanzi urándúsítóba.

Bécsben a napokban újraindultak az egyeztetések az atomalku megmentésének lehetőségeiről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!