szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A beoltottak egyharmada belázasodott, ha egy AstraZeneca és egy Pfizer oltást kapott.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egy tanulmány szerint azoknál nagyobb a valószínűsége az enyhe és közepes mértékű mellékhatásoknak a koronavírus elleni oltás után, akiknél az AstraZeneca és a Pfizer vakcinákat kombinálták – írja a BBC .

A februárban az Egyesült Királyságban indult Com-Cov vizsgálatban azt kutatták elsősorban, hogy hosszabb, és a mutációk ellen jobb védettséget ad-e, ha az első és második dózisnál más vakcinát használnak. Ez egyelőre nem derült ki, a 830 fős kutatás teljes eredményét júniusban fogják publikálni a The Lancet brit orvosi folyóiratban.

Ugyanakkor arról már beszámoltak előzetesen, hogy minden tizedik önkéntes, aki két AstraZeneca oltást kapott négy hét különbséggel, lázról számolt be, de ha egy AstraZeneca- és egy Pfizer-oltást kaptak, bármelyik sorrendben, az arány 34 százalékra emelkedett. Más mellékhatások is gyakrabban fordultak elő, mint a hidegrázás, a fáradtság, a fejfájás, a rossz közérzet és izomfájdalom.

A madridi III. Károly egészségügyi kutatóintézetben is vizsgálatot indítottak, hogy felmérjék a koronavírus elleni két különböző típusú vakcina oltási kombinálhatóságát.

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Magyarországon a kormány nyilvános adatok nélkül állítja, hogy nem kell a harmadik dózist beadni. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag hatékony, de előfordulhatnak esetek, amikor nem indult be az ellenanyag-termelés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!