szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Isabella Plunkett az ír parlament egyik bizottsága előtt beszélt arról, hogy naponta kell döntenie a súlyos erőszakot tartalmazó bejegyzések sorsáról.

Régóta hallani már arról, hogy a Facebooknál moderátornak lenni finoman szólva sem egy álommunka. Hogy mennyire, azt jól példázza, hogy a cég egy évvel ezelőtt egyezett meg peren kívül a volt alkalmazottakkal, és 16,9 milliárd forintnyi kártérítést fizetett ki nekik. Ennek oka, hogy többüknél poszttraumás stressz zavart (PTSD) diagnosztizáltak, miután munkájuk során rendszerint brutális tartalmakat – például egy súlyos gyilkosságról készült bejegyzést – kellett megnézniük.

Hogy milyen a Facebooknál moderátornak lenni, arról nemrég a cég egyik alkalmazottja beszélt az ír parlament egyik bizottsága előtt – számolt be róla a BBC. Isabella Plunkett két éve dolgozik a közösségi oldalnak – a cikk szerint jelenleg is –, ám úgy érzi, már nem bírja sokáig.

©

A 26 éves nő feladata az olyan bejegyzések felülvizsgálata, amelyekben a legdurvább dolgok: erőszak, (szexuális) kizsákmányolás, szélsőséges tartalmak vagy épp öngyilkosság szerepelhetnek. Plunkett szerint a családjának és a barátainak az általa aláírt titoktartási szerződés miatt sosem beszélhetett a munkájáról.

A Facebook a BBC-nek azt mondta, a titoktartási szerződés egy bevett gyakorlat, ugyanakkor az alkalmazottak bármikor beszélhetnek orvosokkal vagy tanácsadókkal, illetve a nap 24 órájában kérhetnek segítséget. Hozzátette: a munkavállalók csak az általuk felülvizsgált tartalmakról nem beszélhetnek, minden más, a munkájukkal kapcsolatos dologról azonban igen.

[Kiszivárgott a Facebook belső kézikönyve: ezért és így törölnek bejegyzéseket]

A nő szerint naponta nagyjából 100 bejegyzést kell felülvizsgálnia – képeket, szöveges posztokat és videókat egyaránt –, ami komoly lelki megterhelést jelent a számára. Emellett azt állítja, – más kollégájával ellentétben – nem engedték, hogy otthonról dolgozzon, így mostanra szorongás alakult ki nála, amire antidepresszánst szed. Mint mondja, minden nap egy rémálom, a kapott segítség pedig "elégtelen". Plunkett a Facebook írországi partnerénél, a Covalennél dolgozik.

©

A nő elmondása szerint hetente 1,5 órát fordíthatnak arra a dolgozók, hogy foglalkozzanak a mentális egészségükkel, de szerinte ez nem elég, mert a bejegyzések miatt rémálmai vannak. "Sosem tudhatod, hogy milyen bejegyzés kerül eléd, hogy abban mi szerepel, de mindegyiket végig kell nézned, mert lehet, hogy épp egy olyat kell moderálni, ami megsérti a felhasználói feltételeket" – nyilatkozta a BBC-nek Plunkett. Hozzátette: ez nem egy olyan munka, ami után hazamegy az ember, és nem gondol az irodában történtekre.

A lap beszámolója szerint a Facebook a munkaszerződésbe azt is beleveszi, hogy a moderátori munka PTSD-t okozhat, így az aláírásával ezt a kockázatot a dolgozók is elfogadják.

A Facebook a jövőben a mesterséges intelligenciával szeretné levenni a terhet a moderátorok válláról, ám Plunkett szerint ez inkább csak vágy, a cég által készített rendszer ugyanis közelében sincs a megfelelőnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!