Seres László
Seres László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A posztjára méltatlanná vált bulvárkacsától elvették a kisdoktoriját, de nem akar lelépni, úgyhogy lassan le kell majd léptetni, de előbb minden párthű szavazóban meg kell erősíteni azt a gyanút, amit a legprecízebben Kövér doktor fogalmazott meg.

"Két emberrel kell, hogy beszélgessek, egyrészt Schmitt Pállal, másrészt az államfővel." (Obersovszky Péter)

Annyira jó lenne Kerényi Imrének lenni. Ha az ember Kerényi Imre, akkor a lét egy áttekinthető sík felület, simplicity, kognitív kispálya, amelyről nem téríti el az embert semmilyen bonyolultabb tény, illetve összefüggés, hogy a horribile dictut se hagyjuk ki.

"Kérem szépen, a levadászás nem sikerült, megbukott ez az aljas merény, 1992-ben tömegesen és iparszerűen így születtek a kisdoktori disszertációk, ezt állapította meg a bizottság lényegileg, akkor ez így ment, akkor egész mások voltak a követelmények. Túl vagyunk rajta, kész” - örvendezett a lét elviselhető könnyűségén Kerényi Imre az európai értelemben vett Echo TV-ben. Csupán remélni lehet, hogy ha az államfő lemond - és ennek most már csak az időpontja kérdéses -, méltó műalkotás örökíti majd meg alakját a hálás utókornak ("Schmitt Pál kisdoktorit fénymásol" - akvarell, 80x150 cm).

A Schmitt Pál le nem mondásán gyerekesen örvendező szélsőpolgári hangulat akkor keletkezett, amikor a várva várt SOTE-vizsgálóbizottsági jelentés elismerte a plágiumot (a csúnya p-szót nem használva), csak éppen az akkori akadémiai közeget tette felelőssé az ügyért; és akkor ért véget, amikor megértették, hogy ez a jelentés igencsak a probléma része, nem a megoldásé.

Mire odáig jutottunk, hogy "Nekem a lelkiismeretem tiszta", addigra Pálinkás József MTA-elnök kimondta Schmitt felelősségét is, majd a Semmelweis Egyetem rektora közölte, a doktori tanács 16:2 arányban kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását, ami aztán ugye meg is történt, majd Kerényin, Bencsik Andráson és Borókai Gáboron kívül a teljes jobboldali mainstream lehátrált az elnökről, Bayer Zsolttól a Jobbklikken és a blogoszférán át egészen a Batthyány nevével visszaélő professzorokig.

A legmeglepőbb "aljas merény" kétségkívül a Magyar Nemzet határozott kiállása volt Schmitt lemondása mellett, de a szerkesztőség legendás autonómiáját, széles politikai mozgásterét ismerve szinte kizárt, hogy ne felsőbb helyről engedélyezték volna számára a politikai tehertétellé vált álamfő kilövését. Ennek az engedélynek az érzékelhetősége tette lehetővé a budapesti KDNP lázadását is, amihez ezúton is gratulálunk.

A kormány lassú lehátrálását, egyben a kormányzati kommunikáció professzionalitását bizonyítja Giró-Szász szóvivő azon megnyilvánulása, mely szerint "a miniszterelnök nem mint miniszterelnök, hanem mint pártelnök tett javaslatot az államfői poszt betöltésére." Már ennek az apró csúsztatásnak a közzététele is arra utal, hogy Selmeczi pártszóvivő két nappal korábbi, elhíresült egyperces novellája nem tartható: "A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet." Túl vagyunk rajta, kész.

Faszt vagyunk túl rajta, most kezdődik csak igazán. A posztjára méltatlanná vált bulvárkacsától elvették a kisdoktoriját, de nem akar lelépni, viszont maradásával úgy árt, ahogy csak tud, úgyhogy lassan majd le kell léptetni, új aláírógépet kell keríteni, de előbb minden párthű szavazóban meg kell erősíteni azt a gyanút, amit a legprecízebben (a Schmitt kinevezését korábban állítólag ellenző) Kövér doktor fogalmazott meg: "Az ügy nem az államfőről, nem is az ő tudományos tevékenységéről, hanem a jelenleg kormányzó erők lejáratásának szándékáról szól."

Ha ugyanis az immár elkerülhetetlen (legfeljebb még elhúzódó) leléptetés csak behódolás az ellenséges "karaktergyilkosságnak", ha a helyzet kizárólag azért tarthatatlan, mert Schmitt személye "tehertételt" jelent a jobboldalra/a Fideszre/a NER-re/2014-re nézvést, akkor az egész balhé nem elvek, pláne morál, hanem csak nettó politikai taktika kérdése: mi használ a pártnak, mi árt az országimázsnak, melyik magyarázó szöveg a leghatékonyabb kármentő, és főleg, melyik exit-stratégiával hárítható a leginkább Orbán Viktor felelőssége?

Plagi bácsit ugyanis kizárólag annak az embernek köszönhetjük, akinek ez a HR-döntése még a legkisebb, khm, vétke a fülkeforradalom óta. Ebből a szempontból tökéletesen mindegy, hogy pro forma kormányfőként vagy pro forma (a Fidesz alapszabálya miatt) pártelnökként SMS-ezett a bolgár tengerpartról, hogy márpedig Schmitt az én jelöltem.

Schmittnek persze mennie kell, és fog is, de nagyon nem mindegy: pontosan miért is?

A züllött párttaktikai szempont nem a köz szempontja. A köznek pedig része az a közpénzen államosított oktatásban részesülő fiatalság is, amelyik most egyetemre, főiskolára jár, vagy ezt tervezi, diplomázni, PhD-zni szeretne, minden etatizmus és hoffmannrózsizmus ellenére versenyképes tudást szeretne, hogy aztán tudásával önmagát (és így, áttételesen, a dolgozó népet) gazdagítsa. Ha meg nem a magyart, akkor diploma után az EU valamely más dolgozó népét.

Ezt a szempontot azonban csak a Hallgatói meg az Oktatói Hálózat fogalmazza meg, amikor elmondják, hogy a vizsgálóbizottság döntése leértékeli az egyetemet, a hallgatókat, a tudományos tevékenységet. Ez ennek az ügynek a leglényege, és ennek fényében nem Schmitt Pál a tarthatatlan, országimázs szempontból is, hanem a korrupt rothadást elfogadó közélet, a versenyképtelen felsőoktatás és az azt előkészítő, középszerbe brutalizáló állami közoktatási rendszer, amely évtizedek óta változatlan ideológiával és módszertannal, halált megvető gyávasággal tör be generációkat a stupiditásba, az üres tekintélytiszteletbe, konformizmusba.

Ha lopással, fénymásolással vagy vásárlással kisdoktori, illetve bármilyen más titulus megszerezhető ebben az országban, az nem egyszerűen az egyetemet meg a tudományos munkát értékeli le, hanem magát a tudást, a műveltséget, a józan észt, a morált, a racionális gondolkodás és döntés minden elemét kiiktatja a rendszerből. Érdemes lenne megnézni, hány éve folyik és mennyire kiterjedt iparág a magyar felsőoktatásban a copy-paste alapú tudományos fokozatszerzés.

Most arról már nem is beszélve, ki is valójában a legnagyobb politikai tehertétele ennek az országnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézikapitány a súlyos vereség után: Nagyon jó lecke volt

Kézikapitány a súlyos vereség után: Nagyon jó lecke volt

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison