szerző:
Dénes Ferenc
Tetszett a cikk?

A világ harmadik legnagyobb bevételt termelő futballvállalata, a Manchester United a honlapján 2016. május 27-én 9:30-kor felkerült közleményben jelentette be, hogy az 1878-ban alapított klub 23. kinevezett menedzserét José Mourinhonak hívják.

Mourinho azt a Louis van Gaalt váltotta, aki hároméves szerződéséből kettőt sem töltött le az Old Traffordon, egy nappal a megnyert FA Kupa döntő után visszavette kezéből a marsallbotot a klubvezetés. A pletykák szerint a portugál edzőfenomén furkálódott eleget, hogy a hollandot kirúgják, de a legtöbbet maga van Gaal tette azért, hogy ne töltse ki szerződését. Tavaly kínkeservesen behozta negyedik, Bajnokok Ligája-selejtezőt érő helyre a csapatot, tehát a minimális elvárást teljesítette, de a játékkal és az eredménytelenséggel a szurkolók és klubvezetés már akkor elégedetlen volt. Ebben a szezonban pedig leszerepelt a MU. A BL-ben nem jutottak tovább a csoportkörből, pedig a versenytársak csak töredékét költhették a csapatra, mint a United, az Európa Ligából az örök vetélytárs, a Liverpool verte ki őket, a bajnokságban pedig csak az ötödik hely jutott, tehát jövőre nem lesz BL. A hollandot folyamatosan támadta a sajtó és fütyülte a saját szurkoló tábor. Így hiába épített be ígéretes helyi utánpótlásban nevelkedett fiatalokat a csapatba, hiába kapta az egyik legkevesebb gólt, három év után hiába nyert végül újra valamilyen kupát a Manchester United, mennie kellett. A labdatartásra összpontosító játékfilozófia unalomba fulladt (több mint 70 passz kellett egy lövéshez), a bajnokságban rúgott 49 gól pedig egyszerűen elfogadhatatlan az Old Trafford közönségének, hiszen a Manchester vörös felén közel 140 éve a hagyományos brit hajtós focit, a gólra törő, kemény futballt játsszák, ehhez szocializálódott a szurkolótábor, ezt szereti és fogadja el. Azt pedig a klubvezetés nem nyelte le, hogy mindezekhez ez „eredményekhez” van Gaal 258,7 millió fontot költött játékjog vásárlásra, és az idei Premier League győztes Leicester City 40%-kal kevesebb pénzből hozott ki egy bajnoki pontot, mint a Manchester.

Van Gaal menesztése után a teljes angol sajtó biztos volt benne, hogy Mourinho jön, a megállapodás szinte azonnal meg is született, de a szerződést mégiscsak csütörtökön írták alá. A késlekedés hátterében – és ez jó példa arra, hogyan is működik a sportban a piacgazdaság – a Manchester United és José Mourinho imázsjogainak értékesítéséből eredő érdekellentétek húzódtak meg. A portugál edző ismertségét, közvéleményre gyakorolt befolyását szívesen használják ki a szponzorok, és áldoznak évente font milliókat a jogok használatára. Az Adidas esetében ez a dolog rendben is van, hiszen mind az edzőnek, mind a futballvállalatnak szponzora a sportszergyár (a klubnak tíz év alatt 750 millió font folyhat be a német vállalattól). De amíg a United a General Motors-szal kötött gigaszerződést (összességében 475 millió fontról beszélünk), addig Mourinho Jaguárral száguld, a United Bulova órákat promotál, José Hublot-n nézi az időt, de kaszinók reklámozásában is eltérnek az érdekek.  Van aztán más is. Mint kiderült, 2005-ben, Mourinho első Chelesea-nél töltött időszakában a londoni kékek öt termékcsoportra „José Mourinho” védjegyet jegyeztettek be, például ezen márkanév alatt forgalmaznak alsógatyákat is. Hát, ezt is tisztába kellett tenni…

Mit várhat a Manchester United José Mourinhotól? Pénzt. Sok pénzt. Mert a futballgazdaságban csak a pénz számít.

Van Gaal elbocsátásának, Mourinho érkezésének hírére azonnal emelkedni kezdtek a futballvállalat részvényárai – a tőzsde bízik a portugálban. A menedzser három évre kötött szerződést hosszabbítási opcióval, ami biztosíték a játékjog piacon is, azaz a sztárjátékosok bízhatnak abban, ha Mourinho vezette Manchesterhez igazolnak, hosszabb távra tervezhetnek.  Márpedig a sztárok érkezése a kereskedelmi eladások, a jegybevételekből, a csecse-becsékből, televízióktól, szponzoroktól származó bevételek szempontjából is rendkívül fontos, amihez José az „aranyfedezet”. Nélküle bajos lenne egy poros közép-angliai kisvárosba csábítani minőségi játékosokat úgy, hogy jövőre garantáltan nem csilloghatnak majd a legnagyobb presztízsű európai kupában.

A kereskedelmi értékesítés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a menedzser – aki mint látjuk önálló marketingplatform – és a klub imázsa mennyiben illik össze. Úgy tűnik, ebből a szempontból (is) jót húzott a Manchester United. José Mourinho az az ember, akit imádnak gyűlölni az angol futballban – pont úgy, mint a manchesterieket, akiknek a felmérések szerint a legtöbb szurkolójuk van, de egyben az egyik legutáltabb csapat is. A portugál hihetetlenül eredményes, két-két BL, PL, Serie A, egy spanyol bajnoki cím 13 egyéb trófea – pont úgy, mint a Manchester United, amelyik 20 bajnoki címével a legeredményesebb klub hazájában. A magát Special One-nak is nevező portugál nem feltétlenül arrogáns, csak jobb mint a többiek – pont úgy mint a Manchester United, ahol számtalan szurkolói zászlón olvasható: M.U.F.C. not arrogant, just better…

De a kép nem ennyire rózsás. Mourinho pályafutásának két legtöbbet kritizált vonása, hogy kevés teret enged a fiatal tehetségeknek, kész játékosokkal, sztárokkal éri el sikereit, másrészt rövidtávra tervez, két-három év alatt mindent kicsavar az organizációból aztán tovább áll. Márpedig ez a karrier élesen szemben áll a Manchester United értékeivel, ahol az 1930-as évek közepe óta, több mint 3400 meccsen mindig van legalább egy sajátnevelésű játékos az adott meccsnapi keretben, másrészt ez az a klub, ahol Matt Busby 24, Sir Alex Ferguson 27 évig volt egyfolytában menedzser. Mindenestre érdekes, hogy a hírek szerint Mourinho öt ajánlatot is visszautasított, hogy a United kispadjára leülhessen, és az is furcsa, hogy első nyilatkozatában tőle szokatlan módon nem saját nagyszerűségéről, hanem arról beszélt, hogy milyen megtiszteltetés egy ilyen legendás klub menedzserének lenni.

A hivatalos bejelentés már az első órákban felrobbantotta a közösségi médiumokat, a Manchester United újra az érdeklődés középpontjába került. José Mourinho személye garancia arra, hogy ez az érdeklődés folyamatosan megmaradjon akár nyer, akár veszít a csapat – a kassza pedig csilingel. De nemcsak Manchesterben, az egész angol futballban. Jövőre Mourinho mellett többek között Ranieri, Guardiola, Wenger, Klopp, Pochettino, Conte vezeti majd harcba a csapatokat, ami az egekbe löki a szurkolói és média érdeklődést. Ahogy egy futballhoz értő, de az angol futball iránt nem elfogult kedves ismerősöm kommentálta egy facebook bejegyzésemet: „Jujj, de várom már az első beszólós, szemkitolós, "por que?"-s manchesteri derbit!” Hát, ez az.

José Mourinho a Mancheter United történetének legfényesebb emlékezetű napján írta alá a szerződését.  1999. május 26-án Barcelonában az agyonvert Manchester United a hosszabbításban fordította meg a Bajnokok Ligája döntőt a Bayern München ellen. A győztes gól után ordította a mikrofonba a televíziós közvetítő, Clive Tyldesley a legendás mondatot: "Mancester United have reached the promised land”.

Vajon most, José Mourinho szerződtetésével újra elért a Manchester United az ígéret földjére?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!