Tetszett a cikk?

Aki látta Barry Levinson Amikor a farok csóválja című filmjét, valószínűleg soha nem nézi, hallgatja, olvassa többé úgy a híreket, mint azelőtt tette, mert nem lehet biztos benne: koholmányt vagy valódi hírt kap. Irak megtámadása előtt órákkal, napokkal, hetekkel egyre több tudósítás lát napvilágot a bagdadi vezetésről, Szaddám Huszeinről és arról, mit tett vagy fog tenni az iraki diktátor. E hírek közül több is helyet kaphatott volna Levinson szatírájában a manipuláció mesterfogásairól.

"A háború műsor" - állapítja meg az Amikor a farok csóválja című film elején a liliomtiprással vádolt amerikai elnök jó hírének megmentésére kijelölt személy, aki szerint egy hollywoodi stúdióban leforgatott álháború képeivel a közvélemény figyelme könnyen elterelhető az elnök szörnyű tettéről. A film játék a kételyekkel, megmutatja a média hatalmát és befolyásolhatóságát: ha ilyen szemtelenül nem is, valóban irányítható lenne a média, és rajta keresztül a közvélemény is?  S csakugyan: tavaly az Egyesült Államok beismerte, hogy az afganisztáni háború belső támogatottságnak megőrzése érdekében egyes alakulatai az ország veszélyeztetettségéről szóló dezinformációkkal látták el a sajtót. Levinson sarkított manipulációi nem is állnak messze a valóságtól.
„Pariszula Lampszosz saját szemével látta bin Ladent az iraki diktátor egyik palotájában az 1980-as évek végén. Szaddám nagyobbik fiától, Udajtól úgy tudja, hogy Szaddám 1996-ban is fogadta bin Ladent, akinek akkor pénzt adott” - hangzik el abban az interjúban, amelyet az ABC News libanoni búvóhelyén készített Pariszula Lampszosszal, aki állítása szerint kisebb-nagyobb megszakításokkal harminc éven át volt Szaddám kedvese. „A szerető állítja, hogy Szaddám próbálta meg eltetetni láb alól idősebb fiát, Udajt, akitől hatalmát féltette. 'Egyszer meg fogom ölni. Tényleg, azt hiszem, meg fogom ölni' - fenyegetőzött a nő szerint." Amikor a merényletkísérlet következményeként Udaj megbénult, Szaddám azt mondta szeretőjének: "nem így akartam. Azt akartam, hogy meghaljon. Jobb lett volna neki." … „Visszaemlékezése szerint Szaddám kedvtelve nézegeti az ellenségei megkínzásáról készült videofelvételeket. Néha még egy cowboykalapot is fejébe nyom videonézés közben.” … „Az iraki diktátor szedi az impotencia elleni csodagyógyszert, a Viagrát, szinte minden nap úszik, gyógyfüves pakolásokat használ ráncai csökkentésére, festeti a haját, és nyugati divattervezők, például Pierre Cardin öltönyeit hordja.”
A sajtó szándékos hangulatkeltését feltételezni alaptalan lenne, a hivatalos körökből származó, politikai célzatú dezinformációk azonban a legnagyobbakat is félrevezethetik. Az Irak elleni háború küszöbén, attól függően, hogy a beavatkozást vagy a háborútól való távolmaradást támogatják, a lapok ugyanabból a tényből teljesen eltérő következtetéseket vonnak le. Nem ritka az sem, hogy olyan személyek vallomásait hozzák nyilvánosságra, akiktől objektív beszámolókat elvárni hiba lenne. S mégis: megszólal a lecserélt szerető, nyilatkozik a diktátor elűzött nagybátyjának a sógora, rosszabb esetben a szomszédja.
Egy 1994-ben (!) az Egyesült Államokba menekült iraki atomtudós vallomása szerint a bagdadi rezsim AIDS-vírussal fertőzte meg ellenzékiek közeli családtagjait, és a biológiai hadviselés részeként hasonló módon, gyanútlan vírushordozó személyek külföldre küldésével járványokat idézhet elő a nyugati országokban. A hazájából száműzött tudós azt is tudni véli, hogy az AIDS-fertőzött személyekkel egy, a titkosszolgálat felügyelete alatt álló titkos sivatagi intézetben folytatnak biológiai kísérleteket.
"A kormányoknak nem szabad illetéktelen nyomást gyakorolniuk a hírközlőeszközökre az Irak elleni katonai akció körül folyó vitában. A türelmetlenség és a háborús propaganda veszedelmes elegye lépett működésbe, ami aláássa a független újságírást" - intette az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) a közelmúltban az európai kormányokat. Gustl Glattfelder, az igazgatóbizottság elnöke szerint az amerikai nagyvárosok elleni terrortámadás óta eltelt évben történtek kísérletek a sajtó befolyásolására, a terrorizmus elleni hadjárat mellett érvelő cikkek közöltetésére. A valódi Irak korántsem olyan ártatlan bárány, mint a filmbéli Albánia, ám az ellene való beavatkozást kevésbé támogató Európában már tettek lépéseket Levinson eszközeinek kiküszöbölésére. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás: ezek az idei év legjobb asztrofotói

Nagyítás: ezek az idei év legjobb asztrofotói

1629 új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

1629 új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt