Magyarországnak 15 millió dolláros támogatást kínált fel az Egyesült Államok az iraki háború gazdasági kárainak enyhítésére abból a 75 milliárd dolláros keretből, amelyet hitelek és segélyek formájában osztanak ki, elismerve, hogy nem a háborúban való részvétel arányában történik a támogatások odaítélése.

Lengyelország, Magyarország és Csehország egyenként 15-15 millió dollárt kap abból a 75 millárd dolláros háborús költségvetési keretből, amelyet az amerikai kongresszusnak még jóvá kell hagynia. A támogatások hitelek és segélyek formájában kerülnek kifizetésre, kedvezményezettei pedig a " barátok és a partnerek" lesznek - fogalmazott George W. Bush elnök kedden.
A legnagyobb támogatásban a tervek szerint Izrael és Törökország részesülne. Izrael 1 milliárd dolláros közvetlen katonai támogatást és 9 milliárd dolláros hitelgaranciát kap, amely segíti az országot az iraki háború okozta gazdasági sokk kiheverésében. Izrael korábban közel 4 milliárd dolláros közvetlen katonai támogatást kért. A közel-keleti államnak szánt hitelgarancia összegéből levonnák azokat az izraeli kiadásokat, amelyeket Izrael települések létrehozására fordít a palesztin területeken.
Törökország 1 milliárd dolláros gazdasági segélyhez jutna, amit kiegészítene egy 8,5 milliárd dolláros összeghatárig terjedő hitelkeret és hitelgarancia. A Fehér Ház elvetette azt a tervet, hogy 6 milliárd dolláros közvetlen segélyt és 24 milliárd dollárig terjedő hitelt nyújtsanak Ankarának, miután a török parlament elutasította 62 ezer amerikai katonai belépését az országba. Románia, Szlovákia és Szlovénia is részesedik a támogatásból.
A Reuters értékelésében megjegyzi, hogy a tervezetben olyan országoknak nyújtandó segítség is szerepel, amelyek (Afganisztán, Kolumbia, Fülöp-szigetek, Szlovákia) nem tekinthetők az úgynevezett koalíció tagjainak. A segítség az amerikai kormányzat illetékesei szerint a háború gazdasági hatásainak ellensúlyozását célozza a Közel-Keleten és másutt. Elismerték ugyanakkor, hogy több háborút támogató ország kimaradt a listából, mások - mint például Izrael vagy Egyiptom - pedig sokkal kevesebbhez jutnak a kértnél.
A szenátus megajánlási bizottságának egyik demokrata párti személyisége, Robert Byrd a háborús költségvetés kapcsán fejőstehén koalícióról beszélt, amelyben az Egyesült Államok a tehén. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru