Tetszett a cikk?

A szövetségeseknek bizonyítékaik vannak arra, hogy az iraki rezsim kész tömegpusztító fegyverek bevetésére - jelentette ki csütörtökön Geoff Hoon brit védelmi miniszter. A sajtótájékoztatón bemutattak egy filmfelvételt is, amelyen brit katonák egy kiürített iraki parancsnoki harcálláspont átkutatása közben nagy mennyiségű vegyvédelmi felszerelést találnak.

Geoff Hoon brit védelmi miniszter szerint iraki hadifoglyok arról számoltak be, hogy a déli országrészbe vezényelt iraki hadosztályoknak vegyvédelmi öltözetet osztottak ki. Hozzátette: a brit hadsereg az elmúlt napokban jelentős felfedezésekről számolt be, amelyek ezt alátámasztják. Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke ugyanezen a sajtótájékoztatón filmfelvétellel is bizonyította, hogy brit katonák találtak ilyen felszerelést az irakiak által feladott dél-iraki katonai létesítmények egyikében.
A tengernagy szerint a hadműveletek egésze a terveknek megfelelően, a "meghatározott paraméterek között" halad. A hadszíntéri sikerek illusztrálására megemlítette, hogy az elmúlt néhány napban a Dél-Irakban tevékenykedő brit gyalogos és páncélos erők két nagy ütközetben összesen 33 iraki T-55-ös harckocsit semmisítettek meg. Geoff Hoon védelmi miniszter a bagdadi piactéren előző nap történt, sok halálos áldozattal járó robbanásról azt mondta: a szövetségesek soha nem vesznek célba polgári létesítményeket, és jóllehet a vizsgálat még folyik, a robbanást okozhatták iraki légvédelmi rakéták is.
Mindemellett a brit pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy 1,25 milliárd fonttal kibővítik az iraki brit katonai szerepvállalás költségkeretét, amely ezzel 3 milliárd fontra bővül. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!