A Kreml szerint jogilag abszurd, politikai szempontból pedig káros az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének csütörtöki határozata a csecsenföldi nemzetközi törvényszék létrehozásáról. Az ET-hez delegált orosz parlamenti küldöttség vezetője még tegnap bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó alávetni magát egy ilyen döntésnek.

Az ET parlamenti közgyűlése a korábbi orosz reményekkel szemben támogatta Rudolf Bindig német képviselő javaslatát, amely szerint a délszláv háborút vizsgáló hágai törvényszékhez hasonló grémiumot állítsanak fel a csecsenföldi események vizsgálatára. Bár a döntésnek csak gesztusértéke van - az ET-nek gyakorlatilag nincs módja ilyen törvényszék létrehozására -, orosz megfigyelők Moszkva súlyos vereségeként értékelik a javaslat elfogadását. Bindig visszautasítja az oroszellenesség vádját, és többször leszögezte, hogy a törvényszék nem egyoldalú lenne, vagyis az orosz hadsereg csecsen lakossággal szembeni kegyetlenkedései mellett kivizsgálná a szakadár fegyveresek háborús bűntetteit is, köztük orosz hadifoglyok kínzását és kivégzését.
A Kreml szerint a közgyűlés határozata szemben áll a március 23-i népszavazás után beindult csecsenföldi "béke- és stabilitási folyamattal". A referendumon a választásra jogosultak 90 százaléka vett részt, és 96 százalékuk támogatta a köztársaságot az Oroszországi Föderáció részeként meghatározó új csecsen alkotmányt, illetve a választási törvényeket, amelyek kizárják a politikai életből a fegyveres szakadár ellenzék képviselőit. A csecsen szakadárok a referendum törvénytelenné nyilvánítását is kérték az ET parlamenti közgyűlésétől, de a testület nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.
Bindig úgy vélekedett, hogy a népszavazás nem felelt meg az európai követelményeknek. A német szociáldemokrata politikus - Washingtonhoz hasonlóan - kritikával illette a választási névjegyzékek összeállításának nem ellenőrzött voltát, illetve hogy a Csecsenföldön folyamatosan állomásozó egységek 36 ezer katonája is részt vett a szavazáson. A nemzetközi megfigyelők - köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői - magának a szavazásnak a menetéről nem jelentettek visszaéléseket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Legalizálta az abortuszt az ír parlament