Tetszett a cikk?

A Kreml szerint jogilag abszurd, politikai szempontból pedig káros az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének csütörtöki határozata a csecsenföldi nemzetközi törvényszék létrehozásáról. Az ET-hez delegált orosz parlamenti küldöttség vezetője még tegnap bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó alávetni magát egy ilyen döntésnek.

Az ET parlamenti közgyűlése a korábbi orosz reményekkel szemben támogatta Rudolf Bindig német képviselő javaslatát, amely szerint a délszláv háborút vizsgáló hágai törvényszékhez hasonló grémiumot állítsanak fel a csecsenföldi események vizsgálatára. Bár a döntésnek csak gesztusértéke van - az ET-nek gyakorlatilag nincs módja ilyen törvényszék létrehozására -, orosz megfigyelők Moszkva súlyos vereségeként értékelik a javaslat elfogadását. Bindig visszautasítja az oroszellenesség vádját, és többször leszögezte, hogy a törvényszék nem egyoldalú lenne, vagyis az orosz hadsereg csecsen lakossággal szembeni kegyetlenkedései mellett kivizsgálná a szakadár fegyveresek háborús bűntetteit is, köztük orosz hadifoglyok kínzását és kivégzését.
A Kreml szerint a közgyűlés határozata szemben áll a március 23-i népszavazás után beindult csecsenföldi "béke- és stabilitási folyamattal". A referendumon a választásra jogosultak 90 százaléka vett részt, és 96 százalékuk támogatta a köztársaságot az Oroszországi Föderáció részeként meghatározó új csecsen alkotmányt, illetve a választási törvényeket, amelyek kizárják a politikai életből a fegyveres szakadár ellenzék képviselőit. A csecsen szakadárok a referendum törvénytelenné nyilvánítását is kérték az ET parlamenti közgyűlésétől, de a testület nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.
Bindig úgy vélekedett, hogy a népszavazás nem felelt meg az európai követelményeknek. A német szociáldemokrata politikus - Washingtonhoz hasonlóan - kritikával illette a választási névjegyzékek összeállításának nem ellenőrzött voltát, illetve hogy a Csecsenföldön folyamatosan állomásozó egységek 36 ezer katonája is részt vett a szavazáson. A nemzetközi megfigyelők - köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői - magának a szavazásnak a menetéről nem jelentettek visszaéléseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!