Tetszett a cikk?

A brit kormány szerint megszűnt az iraki vezetés fennhatósága Bagdadban, ahol hasonló méretű fosztogatás kezdődött szerdán, mint a britek által elfoglalt dél-iraki Bászrában. Bagdadiak egy csoportja a külföldi újságíróknak szállást adó Palestine hotel előtt ledöntött egy Szaddám-szobrot. Buford Blount, a 3. gyalogos hadosztály parancsnoka szerint az amerikai hadsereg Bagdadban teljes győzelmet aratott az irakiak fölött. Katonai elemzők szerint Szaddám Huszein iraki elnök valószínűleg szülővárosában, Tikrítben rejtőzik. A dél-iraki Bászrában a zavargások megállítására a brit hadvezetés egy helyi törzsi vezetőt kért fel a város polgármesteri feladatainak ellátására.

"Amit most látunk, a Szaddám Huszein-rendszer végének kezdete" - jelentette a BBC tudósítója szerda délután. Városszerte folyik a fosztogatás az elhagyott kormányépületekben és környékükön: számítógépeket, bútorokat, sőt, még katonai terepjárókat is vittek magukkal a lakosok. Számos bagdadi lakos töltötte ki mérgét Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének hatalmi jelképein, miután amerikai katonák ellenőrzésük alá vonták a belvárost. A bagdadiak jó néhányat elpusztítottak vagy megrongáltak az államfő képei és szobrai közül. A legtöbb külföldi újságírónak szállást adó Palestine hotel előtt irakiak létrával másztak fel egy Szaddám-szobor magas talapzatára. Kötelet erősítettek az életnagyságon felüli bronzalakra, és egy amerikai katonai jármű segítségével ledöntötték.
Buford Blount, a 3. gyalogos hadosztály parancsnoka szerint az amerikai hadsereg Bagdadban teljes győzelmet aratott az irakiak fölött. A város nagy része a szövetségesek ellenőrzése alatt áll - hangsúlyozta a parancsnok a hadosztály sajtóértekezletén. Úgy vélekedett, hogy Bagdadban és az ország déli részén néhány napon belül befejeződhetnek a harci cselekmények. Beszámolt arról is, hogy a nem reguláris erők, így a Fidáíjín Szaddám milícia, amelynek az iraki elnök idősebb fia, Udaj a parancsnoka, valamint a Baasz Párt milicistái és a Köztársasági Gárda egységei részéről még tapasztalható ellenállás. Ezeket az erőket az amerikai parancsnok terroristáknak minősítette. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a páncélosok akadálytalanul vonultak be Bagdad központjába, és kifejtette, hogy valamennyi kormányépület a szövetséges erők kezén van. Buford Blount elzárkózott attól, hogy bejelentse a szövetségesek győzelmét.
Az amerikai erők új folyosót nyitottak Bagdadon keresztül, biztosítottak egy katonai repülőteret, elfoglaltak egy börtönt, és felgyújtották a Szaddám Huszein elnökhöz hű Köztársasági Gárda laktanyáit. Szerda délutánra az amerikai hadsereg egységei elérték Bagdad belvárosát, a harckocsik pedig a Tigris folyó keleti partjáig jutottak. Amerikai tengerészgyalogosok elfoglalták Szaddám Huszein iraki elnök titkosrendőrségének főhadiszállását.
Az amerikai parancsnokság Bagdad mellett Tikritre, Szaddám Huszein szülővárosára is koncentrál, mivel a Bagdad szomszédságában lévő település még mindig az elnök híveinek kezén van. Az amerikaiak ezért bunkerrobbantó bombákkal veszik célba Tikritet, feltételezve, hogy az elnök is ott tartózkodik.
Szaddám Huszein iraki elnök vélt tartózkodási helyére kedd hajnalban az amerikaiak légicsapást mértek, de még huszonnégy órával ezt követően sem lehetett bizonyosat tudni az elnök - és elvben szintén ott tartózkodó fiainak - sorsáról. A BBC brit titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Szaddám Huszein valószínűleg a csapás előtti utolsó pillanatokban távozott a helyszínről. Amerikai részről viszont továbbra is azt állítják, hogy a csapás "nagyon hatásos" volt.
A brit hadsereg bászrai bevonulása óta folyó fosztogatás és zavargások megállítására a brit hadvezetés a helyi lakossági keresztmetszetet jórészt tükröző bizottságot hoz létre, egy helyi törzsi vezetővel az élén, akit a második legnagyobb iraki város "polgármesteri" feladatainak ellátására kértek fel. Szerdától - a rendőri szerep addigi hangsúlyozott elvetésével szemben - a brit erők őrizetbe fogják venni a fosztogatókat. A britek eddig csak levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek eloszlatni a fosztogatókat, de ez hatástalannak bizonyult. Az 1,3 milliós városban, ahol napok óta zajlanak a tömeges fosztogatások, a megszálló brit kontingens kevés a rend fenntartásához - mondta Al Lockwood, a katari brit hadműveleti parancsnokság szóvivője a londoni rádiónak. A brit hadsereg azt próbálja elérni, hogy a rendőrségnek a "Huszein-rezsimtől nem beszennyezett maradványai" előjöjjenek, és segítsenek a rend és a törvényesség helyreállításában a helyi vezetőknek. A brit hadvezetés reményei szerint ugyanakkor a bászrai brit erők "hozzávetőleg egy napon belül" át tudják helyezni a hangsúlyt a katonai tevékenységről "a konfliktus utáni nemzetépítésre". (MTI)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nyitott bárrá válhat keddtől Párizs

Nyitott bárrá válhat keddtől Párizs

576 egészségügyi dolgozó lett koronavírusos

576 egészségügyi dolgozó lett koronavírusos

Az érettségijét ünnepelte a gyulai késelés gyanúsítottja

Az érettségijét ünnepelte a gyulai késelés gyanúsítottja