Tetszett a cikk?

Ausztráliától Japánig szigorú intézkedéseket hoztak az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedésének megakadályozására, a Fülöp-szigeteken egy egész falut zártak le. Világszerte tovább nő a halálos áldozatok száma és a betegség elhalálozási mutatója, ám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legfertőzöttebb országnak számító Kínának van esélye arra, hogy hatékonyabb szűrő- és kezelési programmal megfékezze a vírus terjedését.

Franciaországban rendeletet tesznek közzé a súlyos akut légúti szindrómára (SARS) utaló tüneteket mutató személyek automatikus, hatóságilag kötelező kórházba utalásáról a fertőzés feltartóztatása céljából. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ laborja felkészült az atípusos tüdőgyulladás kórokozóját kimutató vizsgálat elvégzésére, az ehhez szükséges teszt akár már holnap megérkezhet az országba; a bonyolult laboratóriumi vizsgálatot azonban csak akkor fogják elvégezni, ha komoly a gyanú a betegségre - közölte kedden Melles Márta, a központ főigazgatója. Magyarországon eddig több mint tíz embernél merült fel a fertőzés gyanúja, azonban egyszer sem igazolódott be, és a környező országokban - egy romániai eset kivételével - sem történt ilyen megbetegedés.
A betegség elhalálozási mutatója rosszabbodott, a korábbi 4 százalékról 5 százalékra emelkedett, a jó kórházi gondozás biztosításával azonban a halálozási ráta a jövőben csökkenhet - közölte Henk Bekedam, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi főképviselője. "Kína képes lesz ellenőrzés alá vonni a betegség terjedését jó ellátással, és ha elegendő képzett egészségügyi szakembert alkalmaz a betegek tesztelésére és ápolására" - mondta, hozzátéve, hogy Kína szegényebb nyugati tartományaiban fennáll a katasztrófa lehetősége, mivel ott a egészségügyi ellátás rendszere romokban hever. A WHO szerint a megfelelő intézkedések életbe léptetésével megvan a remény a betegség feltartóztatására más országok esetében is, ám akár néhány eset elegendő ahhoz, hogy "robbanást" idézzen elő.
Kilenc újabb halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban Kínában az atípusos tüdőgyulladás, s az áldozatok többsége - hét beteg - a fővárosban, Pekingben, míg két személy Kuangtung, illetve az észak-nyugati Ninghszia tartományokban halt bele a súlyos, fertőző betegségbe. Az országban az elmúlt néhány nap során 147 új esetet regisztráltak, köztük 105-öt a fővárosban. Kínában eddig 2305 ember kapta meg a súlyos, akut légúti szindrómaként (angol rövidítéssel SARS-ként) ismert fertőzést, és 106-an haltak meg a betegségben. A legtöbb megbetegedést Pekingből jelentették, ahol 693 beteget tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig 35 - közölte a minisztériumi szóvivő.
Ausztrália legnépesebb szövetségi államában, Új-Dél-Walesben is megjelent a főként Ázsiában terjedő atípusos tüdőgyulladás (SARS). A hatóságok hat hónapos börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akikről bebizonyosodik, hogy fertőzöttek és nem hajlandók kezeltetni magukat. A távoli kontinens Északi Területén a tüdőgyulladás miatt törölték a májusra tervezett nemzetközi sportversenyt, az Arafura Játékokat. A versenyeken 35 ország 3000 sportolója vett volna részt. Szingapúrban otthonmaradásra kötelezik azokat a személyeket, akikről bebizonyosodik, hogy fertőzöttek. Kamerával figyelik a betegeket, és aki megszegi az egészségügyi zárlatot, bírósági tárgyalás nélkül is börtönbüntetéssel sújtható. A betegség által érintett térségekből érkezőket lázérzékelő infravörös kamerákkal ellenőrzik a repülőtéren. Hongkong - amelynek lakói közül eddig 105-en estek áldozatául a betegségnek - 1,4 milliárd amerikai dollár összértékű segélycsomaggal, bérleti és közüzemi díjak, valamint adók elengedésével próbálja meg enyhíteni a SARS-fertőzés által a gazdaságban okozott károkat.
Vietnamban a hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, senki ne utazzon Kína déli tartományába, Kuangtungba,Tajvanra, Kanadába és Szingapúrba. Vietnamban eddig 63 megbetegedést regisztráltak, közülük öten haltak meg. A legutolsó esetet április 12-én jegyezték fel. A japán külügyminisztérium is azt tanácsolta a szigetország polgárainak, hogy halasszák el Pekingbe tervezett utazásaikat. A Fülöp-szigeteken az egészségügyi hatóságok karanténba helyezték egy Manilától 160 kilométerre északra lévő falu teljes lakosságát. A 845 lakost számláló faluban atípusos tüdőgyulladásban meghalt egy ápolónő, aki a hónap közepén látogatást tett Torontóban. Ő volt a SARS első halottja a Fülöp-szigeteken. Kanadában szerdára 15-re emelkedett az atípusos tüdőgyulladás (SARS) halálos áldozatainak száma: a fertőzésbe egy újabb beteg, egy 64 éves férfi halt bele kedden Ontario tartományban. Kanada az egyetlen ország Ázsián kívül, ahol halálos áldozatai is vannak a kórnak, közülük 13 beteg hatvan éven felüli volt. A fertőzöttek száma 316, s a legtöbb megbetegedést - 259 esetet - Ontario tartományban észleltek.
Az atípusos tüdőgyulladás tavaly novemberben Kínában kezdődött, s gyorsan átterjedt más ázsiai országokra, mindenekelőtt az egykori brit koronagyarmatra, Hongkongra. Világszerte több mint kétszáz ember halt meg a rejtélyes betegségben, s a SARS-vírus több mint 4500 embert fertőzött meg 25 országban. Európában nincs halálos áldozata a betegségnek. (MTI)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egyik pillanatról a másikra leváltották a fideszes médiaholding egyik főszerkesztőjét

Egyik pillanatról a másikra leváltották a fideszes médiaholding egyik főszerkesztőjét

23 új koronavírus-fertőzött van az országban

23 új koronavírus-fertőzött van az országban

A német hatóságok szerint meggyilkolhatták Madeleine McCannt

A német hatóságok szerint meggyilkolhatták Madeleine McCannt