Ausztráliától Japánig szigorú intézkedéseket hoztak az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedésének megakadályozására, a Fülöp-szigeteken egy egész falut zártak le. Világszerte tovább nő a halálos áldozatok száma és a betegség elhalálozási mutatója, ám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legfertőzöttebb országnak számító Kínának van esélye arra, hogy hatékonyabb szűrő- és kezelési programmal megfékezze a vírus terjedését.

Franciaországban rendeletet tesznek közzé a súlyos akut légúti szindrómára (SARS) utaló tüneteket mutató személyek automatikus, hatóságilag kötelező kórházba utalásáról a fertőzés feltartóztatása céljából. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ laborja felkészült az atípusos tüdőgyulladás kórokozóját kimutató vizsgálat elvégzésére, az ehhez szükséges teszt akár már holnap megérkezhet az országba; a bonyolult laboratóriumi vizsgálatot azonban csak akkor fogják elvégezni, ha komoly a gyanú a betegségre - közölte kedden Melles Márta, a központ főigazgatója. Magyarországon eddig több mint tíz embernél merült fel a fertőzés gyanúja, azonban egyszer sem igazolódott be, és a környező országokban - egy romániai eset kivételével - sem történt ilyen megbetegedés.
A betegség elhalálozási mutatója rosszabbodott, a korábbi 4 százalékról 5 százalékra emelkedett, a jó kórházi gondozás biztosításával azonban a halálozási ráta a jövőben csökkenhet - közölte Henk Bekedam, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi főképviselője. "Kína képes lesz ellenőrzés alá vonni a betegség terjedését jó ellátással, és ha elegendő képzett egészségügyi szakembert alkalmaz a betegek tesztelésére és ápolására" - mondta, hozzátéve, hogy Kína szegényebb nyugati tartományaiban fennáll a katasztrófa lehetősége, mivel ott a egészségügyi ellátás rendszere romokban hever. A WHO szerint a megfelelő intézkedések életbe léptetésével megvan a remény a betegség feltartóztatására más országok esetében is, ám akár néhány eset elegendő ahhoz, hogy "robbanást" idézzen elő.
Kilenc újabb halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban Kínában az atípusos tüdőgyulladás, s az áldozatok többsége - hét beteg - a fővárosban, Pekingben, míg két személy Kuangtung, illetve az észak-nyugati Ninghszia tartományokban halt bele a súlyos, fertőző betegségbe. Az országban az elmúlt néhány nap során 147 új esetet regisztráltak, köztük 105-öt a fővárosban. Kínában eddig 2305 ember kapta meg a súlyos, akut légúti szindrómaként (angol rövidítéssel SARS-ként) ismert fertőzést, és 106-an haltak meg a betegségben. A legtöbb megbetegedést Pekingből jelentették, ahol 693 beteget tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig 35 - közölte a minisztériumi szóvivő.
Ausztrália legnépesebb szövetségi államában, Új-Dél-Walesben is megjelent a főként Ázsiában terjedő atípusos tüdőgyulladás (SARS). A hatóságok hat hónapos börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akikről bebizonyosodik, hogy fertőzöttek és nem hajlandók kezeltetni magukat. A távoli kontinens Északi Területén a tüdőgyulladás miatt törölték a májusra tervezett nemzetközi sportversenyt, az Arafura Játékokat. A versenyeken 35 ország 3000 sportolója vett volna részt. Szingapúrban otthonmaradásra kötelezik azokat a személyeket, akikről bebizonyosodik, hogy fertőzöttek. Kamerával figyelik a betegeket, és aki megszegi az egészségügyi zárlatot, bírósági tárgyalás nélkül is börtönbüntetéssel sújtható. A betegség által érintett térségekből érkezőket lázérzékelő infravörös kamerákkal ellenőrzik a repülőtéren. Hongkong - amelynek lakói közül eddig 105-en estek áldozatául a betegségnek - 1,4 milliárd amerikai dollár összértékű segélycsomaggal, bérleti és közüzemi díjak, valamint adók elengedésével próbálja meg enyhíteni a SARS-fertőzés által a gazdaságban okozott károkat.
Vietnamban a hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, senki ne utazzon Kína déli tartományába, Kuangtungba,Tajvanra, Kanadába és Szingapúrba. Vietnamban eddig 63 megbetegedést regisztráltak, közülük öten haltak meg. A legutolsó esetet április 12-én jegyezték fel. A japán külügyminisztérium is azt tanácsolta a szigetország polgárainak, hogy halasszák el Pekingbe tervezett utazásaikat. A Fülöp-szigeteken az egészségügyi hatóságok karanténba helyezték egy Manilától 160 kilométerre északra lévő falu teljes lakosságát. A 845 lakost számláló faluban atípusos tüdőgyulladásban meghalt egy ápolónő, aki a hónap közepén látogatást tett Torontóban. Ő volt a SARS első halottja a Fülöp-szigeteken. Kanadában szerdára 15-re emelkedett az atípusos tüdőgyulladás (SARS) halálos áldozatainak száma: a fertőzésbe egy újabb beteg, egy 64 éves férfi halt bele kedden Ontario tartományban. Kanada az egyetlen ország Ázsián kívül, ahol halálos áldozatai is vannak a kórnak, közülük 13 beteg hatvan éven felüli volt. A fertőzöttek száma 316, s a legtöbb megbetegedést - 259 esetet - Ontario tartományban észleltek.
Az atípusos tüdőgyulladás tavaly novemberben Kínában kezdődött, s gyorsan átterjedt más ázsiai országokra, mindenekelőtt az egykori brit koronagyarmatra, Hongkongra. Világszerte több mint kétszáz ember halt meg a rejtélyes betegségben, s a SARS-vírus több mint 4500 embert fertőzött meg 25 országban. Európában nincs halálos áldozata a betegségnek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Saját apja erőszakolhatta meg a ceglédi kislányt

Saját apja erőszakolhatta meg a ceglédi kislányt

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet