Tetszett a cikk?

A Szojuz TMA-2 orosz űrhajó hétfő reggel sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS); az orosz-amerikai űrpáros az ISS eddigi háromfős személyzetét váltja fel.

Jurij Malencsenko orosz parancsnok és Edward Lu amerikai fedélzeti mérnök szombaton indult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, hogy felváltsa az ISS-en tartózkodó Ken Bowersox parancsnokot, Donald Pettit és Nyikolaj Budarin fedélzeti mérnököket. Az amerikai-orosz űrhármas az eredeti tervek szerint március elején tért volna vissza a Földre, ám a Columbia katasztrófája miatt az űrállomáson rekedtek, a tragédia után ugyanis leállították az amerikai űrsiklók repüléseit. Jelenleg csak az orosz Szojuz űrhajók tudnak személyzetet szállítani az űrállomásra, illetve visszajuttatni onnan űrhajósokat a földre.
A Szojuz TMA-2 és az ISS automatikus üzemmódban végrehajtott összekapcsolódását követően az öt űrhajós egy hétig együtt tartózkodik az űrállomáson: a régi személyzet ez idő alatt egyebek között az ISS biztonsági eljárásaival ismerteti meg újonnan érkezett társait, akik pedig a "régieknek" a Szojuz űrhajó irányításával kapcsolatos ismereteiket frissítik fel. Az eddigi személyzet egy korábban az űrállomáshoz kapcsolt Szojuzzal tér vissza a Földre, míg az orosz-amerikai űrpárost most feljuttató orosz űrhajó - a gyakorlatnak megfelelően - mentőegységként szolgál arra az esetre, ha a legénységnek sürgősen el kellene hagynia az űrállomást.
Az amerikai űrsiklók leállítása miatt most először fordul elő, hogy az ISS legénysége orosz űrhajón tér vissza. Az eddigi háromfős személyzet várhatóan április 4-én ér földet a kazahsztáni sztyeppéken, míg Malencsenko és Lu a tervek szerint októberig marad a Nemzetközi Űrállomáson. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!