Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön elsöprő többséggel jóváhagyta azt a határozatot, amely feloldja az Irakra kivetett gazdasági szankciókat, és ENSZ-támogatást nyújt az amerikai vezetésű iraki igazgatáshoz. A döntés értelmében a közel-keleti ország ezentúl korlátozások nélkül exportálhatja termékeit, nyersanyagait; a határozat elfogadását követően az olaj ára csökkenésnek indult.

A határozatot 14 támogató szavazattal fogadták el a 15 tagú tanácsban; a voksoláson egyedül Szíria képviselője nem jelent meg. A BT 1483 számú határozata feloldja az Irak ellen 13 éve érvényben lévő ENSZ-szankciókat, s jóváhagyja, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció igazgassa az országot, amíg Bagdadban megalakul a törvényes, nemzetközileg elismert, képviseleti kormány. A határozat szerint az ENSZ közreműködik az iraki újjáépítésben, de a végső szót a megszálló hatalmak, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mondják ki. Az ENSZ-megbízott illetékességét a határozat nem rögzíti egyértelműen, szerepe szerint szorosan együttműködik majd a megszálló hatalmakkal a politikai folyamatokban is. Az Irak elleni fegyverembargó egyelőre érvényben marad.
Ellenőrzési mechanizmus német és francia kérésre
A megszállás időtartamát nem rögzítették, de a BT 12 hónap elteltével áttekinti határozatának végrehajtását és szükség esetén további döntéseket hozhat. A határozat négyről hat hónapra hosszabbítja meg az olajat élelmiszerért program kifutását, az olajbevételeknek az eddigi 25 százaléka helyett pedig ezentúl csak 5 százalékát különítik el a Kuvaitnak fizetendő jóvátételre. Az iraki adóság kérdését a párizsi klub vitatja meg. Az olajjövedelmekhez 2007-ig nem férhetnek hozzá a régi rezsim hitelezői.
Visszatérhetnek Irakba az ENSZ fegyverzetellenőrei
A szavazás kimenetele nem volt meglepetés, mivel Dominique de Villepin francia külügyminiszter szerda este Párizsban Joschka Fischer német és Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy a három ország támogatni fogja a kompromisszumos határozatot. Washington az utolsó pillanatban engedményeket tett az ENSZ nagyobb iraki szerepvállalását illetően, továbbá nyitva hagyta annak a lehetőségét is, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérjenek Irakba.
Esik az olaj ára
A döntés értelmében a közel-keleti ország ezentúl korlátozások nélkül exportálhatja nyersanyagait; a hír hatására az olaj ára csökkenésnek indult. A New York-i árupiacon (NYMEX) a júliusi határidős amerikai könnyűolaj árcsökkenése hordónként 63 centet, több mint 2 százalékot ért el a korai kereskedésben; az ár ezzel 28,40 dollárra esett. A nyersolajár süllyedése a londoni nemzetközi olajtőzsdét sem kerülte el: a júliusi határidős Brent - hordónkénti 54 centes árcsökkenést követően - 25,67 dolláron állt csütörtök délután. A legutóbbi iraki olajipari közlés szerint az ország termelése szeptemberre érné el a napi 2,5 millió hordót - e mennyiség a globális olajellátás mintegy 3 százaléka.
Újabb iraki vezető amerikai kézen
Közben az amerikai erők szerdán elfogták az iraki Baasz Párt egyik volt vezetőjét, aki a nyolcadik a központi parancsnokság által összeállított, 55 nevet tartalmazó körözési listán. Azíz Száleh an-Númán - aki Bagdad nyugati részéért felelt felelt a Baasz Párt körzeti parancsnokságán, korábban pedig Kerbela és Nedzsef kormányzója volt - a 25. iraki vezető, akit a szövetséges erők őrizetbe vettek az 55-ös listáról.
Időközben Irak lekerült arról az amerikai listáról, amelyen a washingtoni vezetés szerint "a terrorizmus elleni harcban nem teljes mértékben együttműködő" országok szerepelnek. Az amerikai hivatalos közlönyben megjelent új listán jelenleg Kuba, Irán, Észak-Korea, Líbia, Szudán és Szíria van feltüntetve. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben