Az Európa jövőjével foglalkozó konventben készült új tervezet szerint az EU-nak több évre választott elnöke és külügyminisztere lenne, az Európai Bizottság kétszintűvé alakulna, a kül- és biztonságpolitikában pedig megmaradna a tagállamok vétójoga. A konvent küldöttei hétfőn és kedden több részletben kapták kézhez az immár teljes tervezetet, amelyet a gyűlés elnöksége a múlt héten szövegezett meg, Valéry Giscard d'Estaing elnök irányításával.

Bevezetnék az "állandó" (egyszer megújítható két és fél éves időszakra választott) elnök intézményét, az Európai Bizottság létszámát pedig a jelenlegi 20-ról 15-re csökkentenék, 15 helyettes vagy társbiztos egyidejű kinevezésével. Az intézményi rend reformjának témakörében az Európai Tanács élére választandó állandó elnök tisztségének bevezetésére, illetve az Európai Bizottság létszámára és összetételére vonatkozó javaslatok körül folynak a leghevesebb viták. Ezekkel kapcsolatban a küldöttek csaknem 700 módosító indítványt nyújtottak be, és egyelőre még a konszenzus körvonalairól sem lehet beszélni.
Nagy-Britannia erőteljes nyomására kikerült a tervezetből az a korábbi megfogalmazás, amely szerint az unió "bizonyos közösségi hatásköröket föderatív alapon igazgat" - ehelyett az új változat a "közösségi módszer" kifejezést használja, ami talán kevésbé sérti a brit közvélemény euroszkeptikus részének érzékenységét.
Brit és francia álláspontot tükröz a dokumentumnak az a rendelkezése, amely szerint a kül- és biztonságpolitikában a tagállamok továbbra is csak egyhangúlag hozhatnak döntést. Ugyancsak főleg brit (és részben ír) törekvések eredménye továbbá, hogy az adóharmonizáció kényes területén is maradna a vétójog.
Az Európai Bizottság elnökét továbbra is a tagállamok vezetői jelölnék ki és az Európai Parlament hagyná jóvá. A csökkentett létszámú bizottság viszont a 15 társbiztos hozzáadásával kétszintűvé alakulna, vagyis nem teljesülne a kisebb tagországoknak az az igénye, hogy a testületben érvényesüljön a tagállamok teljes egyenrangúsága.
Nagy-Britanniában a konzervatív ellenzék közölte, hogy a parlamentben megpróbálják megakadályozni a tervezet törvénybe iktatását, ha a kormány nem ír ki ebben az ügyben népszavazást. A Konzervatív Párt felsőházi szóvivője, Lord Blackwell kijelentette: ha másképp nem sikerül elérni a referendum kiírását az uniós reformjavaslatokról, a Lordok Házában fogják megtorpedózni annak nagy-britanniai becikkelyezését. Lord Blackwell megismételte azt a konzervatív álláspontot, miszerint a konvent javaslatai olyan mértékű alkotmányos változásokat eredményeznének Nagy-Britanniában, hogy azokról "csak a nép beleegyezésével" lehet dönteni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét