Tetszett a cikk?

Izraeli lapértesülések szerint a Hamász fegyveres palesztin szervezet elfogadta Mahmúd Abbász palesztin kormányfőnek az izraeli biztonsági szervekkel kötendő időszakos tűzszünetre vonatkozó javaslatát. A palesztin és az izraeli kormányfő múlt heti találkozóját követően a két fél biztonsági szerve számos bizalomépítő intézkedést vezet be.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök csütörtöki találkozóját követően izraeli és palesztin biztonsági szervek számos bizalomépítő intézkedést vezetnek be. Az izraeliek vasárnaptól beszüntették a fegyveres likvidálásokat a Hamász vezető aktivistái ellen. Ezen kívül szabadon engednek több, terrorcselekmények elkövetése miatt bebörtönzött palesztin foglyot; részlegesen feloldják a Gázai-övezet és Ciszjordánia két héttel ezelőtt elrendelt zárlatát, és több tízezer palesztin munkást engednek be újra Izraelbe dolgozni. Ezek fejében a Hamász hajlandó - egyelőre három hétre szóló - tűzszüneti megállapodást kötni az izraeli biztonsági erőkkel. Izraeli részről úgy vélik, a Hamász lépéseihez később az Iszlám Dzsihád és több más palesztin szervezet is csatlakozik majd.
Saron és Abbász kész megállapodással akarja várni szerdán Akabában George Bush amerikai elnököt, aki a "négyek" - az ENSZ, az Európai Uniós, az Egyesült Államok és Oroszország - képviselői által kidolgozott, úgynevezett "útiterv" megvalósítását akarja elindítani. Az útiterv magába foglalja a palesztin területeken létesített zsidó települések nagy hányadának felszámolását, az izraeliek által 1967-ben elfoglalt palesztin területekről történő végleges kivonulást és a 2005-re tervezett önálló palesztin állam megteremtésének feltételeit.
Az izraeli szélsőjobboldal szerdára több tízezer embert akar a jeruzsálemi Cion-térre hívni, hogy az útiterv ellen tüntessenek. A baloldali pártoknak mintegy ezer képviselője viszont Tel-Avivban már szombaton a terv mellett és a harminchat éve tartó megszállás ellen tüntetett. Avigdor Liebermann közlekedésügyi miniszter, a Nemzeti Egység nevű, a szélsőjobboldal felé hajló párt vezetője egy televíziós interjúban szombaton úgy vélekedett, hogy a júdeai és szamáriai zsidó települések felszámolásának szándéka a polgárháború veszélyét rejti magában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!