Tetszett a cikk?

Eltűnt David Kelly, az egyik koronatanúja annak a parlamenti vizsgálatnak, amelyet a londoni alsóház külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében. A kormány szerint Kelly lehetett a BBC súlyos vitákat kavaró értesülésének forrása. A férfit azóta nem találják, hogy csütörtökön sétálni indult. A tanú után kutató rendőrök pénteken egy holttestet találtak (mint később kiderült Kelly tetemét) a tanú otthonától nem messze.

David Kelly professzort, a brit védelmi minisztérium tudományos tanácsadóját, az iraki fegyverzeti kérdések szakértőjét kedden hallgatta meg a bizottság, miután nyilvánosságra került, hogy esetleg ő lehetett a forrása a BBC rádió egyik súlyos vitákat kavaró értesülésének.
A BBC vezető katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan május végén egy hírműsorban azt mondta: neve elhallgatásához ragaszkodó forrása szerint a kormány utasítására tették "szexisebbé" az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, a katonai beavatkozás hazai támogatottságának erősítése végett tavaly ősszel részleteiben közzétett hírszerzési dossziét. A BBC legvitatottabb állítása szerint Tony Blair miniszterelnök közvetlen szóvivője, Alastair Campbell ragaszkodott ahhoz, hogy a dossziéban szerepeljen: az iraki tömegpusztító fegyverek olyan fokú készültségben voltak a háború előtti hónapokban, hogy 45 perc leforgása alatt be lehetett volna őket vetni.
Ez a tudósítás példátlan összecsapás-sorozathoz vezetett a munkáspárti kormány és a BBC rádió között; a kormány folyamatosan követeli, hogy a BBC kérjen elnézést ezért a "megalapozatlan" és "hiteltelen" állításért. A közszolgálati rádió azonban hasonlóan éles nyilatkozatokban utasítja vissza rendre a kormányzati ultimátumokat.
David Kellyt azt követően hallgatta meg a külügyi bizottság, hogy kiderült: a szakértő beszélt Gilligannel a vitatott tudósítás előtt az iraki fegyverekről. A kormány igyekezett kicsikarni a BBC-től, hogy az 59 éves tudományos munkatárs volt-e a forrás, a rádió vezetése azonban ezt tagadta. Kelly maga is azt mondta a bizottság előtt: a hírszerzési dossziékról nem beszélt részletesen a tudósítóval, és nem ő állította, hogy Campbell beavatkozására került bele a tavalyi dossziéba a 45 perces készültségről szóló értesülés. A külügyi bizottság vizsgálata is felmentette a szóvivőt e vád alól, jóllehet a kormányt is elmarasztalta egyes hírszerzés adatok "indokolatlan túlhangsúlyozása" miatt. Egyúttal megállapította, hogy a tömegpusztító fegyverek léte továbbra sem tekinthető bizonyítottnak.
Kelly a Scotland Yard pénteki közlése szerint előző délután azt mondta családjának, hogy rövid sétára indul; azóta nem látták. A rendőrség péntek délelőtt helikopterek bevonásával kezdte keresni a minisztériumi tanácsadót, akinek a háza közelében időközben egy holttestet találtak.
Az első londoni kommentárok szerint a halálesetnek - ha bebizonyosodik, hogy a holttest Kellyé - messze ható következményei lehetnek az iraki háború ügyében kibontakozó brit belpolitikai válság további fejlődési irányára. Megfigyelők szerint Campbell szinte biztosan távozna a vezető szóvivői posztról, de politikai kommentátorok inogni látják Geoff Hoon védelmi miniszter székét is, mivel az ő minisztériuma tolta a figyelem középpontjába a BBC-vel folytatott harcban a rendőrség által "érzékeny személyiségűként" leírt Kellyt.
Tony Blair kormányfő Washingtonból éppen ázsiai körútra indult a haláleset hírének időpontjában; a miniszterelnököt tájékoztatták a történtekről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa