Eltűnt David Kelly, az egyik koronatanúja annak a parlamenti vizsgálatnak, amelyet a londoni alsóház külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében. A kormány szerint Kelly lehetett a BBC súlyos vitákat kavaró értesülésének forrása. A férfit azóta nem találják, hogy csütörtökön sétálni indult. A tanú után kutató rendőrök pénteken egy holttestet találtak (mint később kiderült Kelly tetemét) a tanú otthonától nem messze.

David Kelly professzort, a brit védelmi minisztérium tudományos tanácsadóját, az iraki fegyverzeti kérdések szakértőjét kedden hallgatta meg a bizottság, miután nyilvánosságra került, hogy esetleg ő lehetett a forrása a BBC rádió egyik súlyos vitákat kavaró értesülésének.
A BBC vezető katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan május végén egy hírműsorban azt mondta: neve elhallgatásához ragaszkodó forrása szerint a kormány utasítására tették "szexisebbé" az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, a katonai beavatkozás hazai támogatottságának erősítése végett tavaly ősszel részleteiben közzétett hírszerzési dossziét. A BBC legvitatottabb állítása szerint Tony Blair miniszterelnök közvetlen szóvivője, Alastair Campbell ragaszkodott ahhoz, hogy a dossziéban szerepeljen: az iraki tömegpusztító fegyverek olyan fokú készültségben voltak a háború előtti hónapokban, hogy 45 perc leforgása alatt be lehetett volna őket vetni.
Ez a tudósítás példátlan összecsapás-sorozathoz vezetett a munkáspárti kormány és a BBC rádió között; a kormány folyamatosan követeli, hogy a BBC kérjen elnézést ezért a "megalapozatlan" és "hiteltelen" állításért. A közszolgálati rádió azonban hasonlóan éles nyilatkozatokban utasítja vissza rendre a kormányzati ultimátumokat.
David Kellyt azt követően hallgatta meg a külügyi bizottság, hogy kiderült: a szakértő beszélt Gilligannel a vitatott tudósítás előtt az iraki fegyverekről. A kormány igyekezett kicsikarni a BBC-től, hogy az 59 éves tudományos munkatárs volt-e a forrás, a rádió vezetése azonban ezt tagadta. Kelly maga is azt mondta a bizottság előtt: a hírszerzési dossziékról nem beszélt részletesen a tudósítóval, és nem ő állította, hogy Campbell beavatkozására került bele a tavalyi dossziéba a 45 perces készültségről szóló értesülés. A külügyi bizottság vizsgálata is felmentette a szóvivőt e vád alól, jóllehet a kormányt is elmarasztalta egyes hírszerzés adatok "indokolatlan túlhangsúlyozása" miatt. Egyúttal megállapította, hogy a tömegpusztító fegyverek léte továbbra sem tekinthető bizonyítottnak.
Kelly a Scotland Yard pénteki közlése szerint előző délután azt mondta családjának, hogy rövid sétára indul; azóta nem látták. A rendőrség péntek délelőtt helikopterek bevonásával kezdte keresni a minisztériumi tanácsadót, akinek a háza közelében időközben egy holttestet találtak.
Az első londoni kommentárok szerint a halálesetnek - ha bebizonyosodik, hogy a holttest Kellyé - messze ható következményei lehetnek az iraki háború ügyében kibontakozó brit belpolitikai válság további fejlődési irányára. Megfigyelők szerint Campbell szinte biztosan távozna a vezető szóvivői posztról, de politikai kommentátorok inogni látják Geoff Hoon védelmi miniszter székét is, mivel az ő minisztériuma tolta a figyelem középpontjába a BBC-vel folytatott harcban a rendőrség által "érzékeny személyiségűként" leírt Kellyt.
Tony Blair kormányfő Washingtonból éppen ázsiai körútra indult a haláleset hírének időpontjában; a miniszterelnököt tájékoztatták a történtekről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mára legfeljebb hószállingózás jut

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?