Valószínűleg gépkocsiba rejtett pokolgép okozott nagy erejű robbanást Bagdadban a jordániai nagykövetség épületénél; az egymásnak ellentmondó jelentések kilenc és tizenkettő közé teszik a halálos áldozatok számát, és harminckét sebesültről szólnak. A két ország viszonya feszült volt, Jordánia támogatta az Irak elleni háborút.

Az AP amerikai hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a nagykövetséget védő fal előtt parkoló üres minibuszba rejtett, távirányítású pokolgép lépett működésbe. Robert Ramsay százados, az 1. páncélos hadosztály szóvivője szerint egy teherautó robbant fel, előzőleg pedig aknagránátokkal végrehajtott támadásról szóltak a híradások. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tiszt elmondta, hogy legkevesebb nyolc holttestet szállítottak el a helyszínről. A robbanás helyszínétől száz méterre egy emberi fej hevert.
Legalább öt kiégett gépkocsi váza látható az iraki főváros nyugati peremén álló követséget övező fal előtt. Az autók tetejét egy minibusz alvázához hasonló maradványok borítják. Egy szétroncsolt autóváz látható a nagykövetség szomszédságában álló egyik épület tetején.
Két harckocsin és hat terepjárón amerikai katonák érkeztek a helyszínre, és ellenőrzésük alá vonták a külképviselet területét. A külképviseleten körülbelül 30 ember tartózkodott, amikor a robbanás történt. A bent lévők hallották a robbanást, és többen könnyebb sérüléseket szenvedtek a detonáció okozta magas légnyomástól. Közülük hetet kórházba vittek. A robbanás megremegtette az épületeket, a betört ablakok üvegszilánkjai több száz méterre szóródtak szét. A nagykövetséget övező fal egy része leomlott, de jelentős kár nem keletkezett a külképviseletben. A bagdadi nagykövetségek zöme üres, mert az Egyesült Államok vezette kormányzat nem hagyott jóvá akkreditációkat.
A robbanás után iraki fiatalok csoportja rohant a képviselet kapujához és elkezdték leszaggatni II. Abdalláh jordániai király és néhai apja, Husszein portréit, miközben Jordánia-ellenes jelszavakat skandáltak. Egyelőre nem tudni, ki állhat a merénylet hátterében, de a két ország között különösen feszültté vált a viszony, mert az Irak elleni háborúban Jordánia az Egyesült Államok oldalára állt. Szaddám Huszein volt iraki elnök hívei árulónak tartják Ammánt, mert nem segített nekik az Egyesült Államok vezette invázió idején, sőt az amerikai katonák támaszpontként használhatták Jordánia területét.
Az irakiak egy másik része viszont azért dühös a jordániai vezetésre, mert befogadta Szaddám Huszein két idősebb lányát. II. Abdalláh király a múlt héten adott "emberbaráti menedéket" Ragd és Raga Huszeinnek, valamint gyermekeiknek. A két asszony férje oldalán 1995-ben Jordániába menekült, ahol a két vő nem titkolt tervet szőtt Szaddám Huszein uralmának megdöntésére. 1996 februárjában sikerült őket hazacsalni Irakba, s a férjeket kivégezték, miután a rezsim hazaárulással vádolta őket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából