Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondással fenyegette meg Jasszer Arafat palesztin elnököt arra az esetre, ha nem hajlandó határozott intézkedéseket tenni a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetekkel szemben, miután kedden egy palesztin öngyilkos merénylő 18 ember életét oltotta ki Nyugat-Jeruzsálemben. Ariel Saron izraeli miniszterelnök pedig – válaszul a merényletre - palesztin szélsőségesek ellen irányuló katonai csapások sorozatát hagyta jóvá szerdán.

Ariel Saron miniszterelnök vezetésével szerda éjjel többmint három órán át tanácskozott az izraeli biztonságpolitikai kabinet. A miniszterelnöki hivatal által kiadott szűkszavú közlemény nem részletezte, hogy Izrael milyen válaszlépésekkel torolja meg a kedd esti nyugat-jeruzsálemi merényletet, amelynek 18 halottja volt. Kormányközeli források a Reutersnak azt mondták, hogy a jelek szerint Izrael még ad "néhány órát" a palesztinoknak a szélsőséges erők elleni fellépésre, mielőtt széles körű csapásokat mérne a radikális palesztin mozgalmakra. Az izraeli katonai rádió úgy tudja, hogy a biztonsági kabinet felhatalmazta a hadsereget a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek elleni fellépésre.
Izrael már kedden döntött arról, hogy felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, leállítja a biztonsági tárgyalásokat és négy palesztin város biztonsági ellenőrzésének augusztusra tervezett átadását. Emellett az izraeli hadsereg ismét szigorú blokád alá vette a palesztin területeket.
Abbász lemondással fenyegetőzik
Eközben Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök Rámalláhban tárgyalt Jasszer Arafat palesztin elnökkel, kormánya több tagjával, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának és az Arafat által vezetett Fatah mozgalom központi bizottságának tagjaival. A megbeszélés után közleményt adtak ki, amelyben leszögezték, hogy támogatják a szélsőséges palesztin szervezetek június 29-én három hónapra meghirdetett tűzszüneti egyezségét, és megerősítik a jogrendet.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök a találkozón lemondással fenyegette meg Jasszer Arafat palesztin elnököt arra az esetre, ha nem hajlandó határozott intézkedéseket tenni a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetekkel szemben. Abbász követelései alapján a palesztin elnöknek és a Fatah központi bizottságának írásos nyilatkozatban kell vállalnia, hogy a Palesztin Hatóság fellép a Hamász és az Iszlám Dzsihád ellen, engedélyeznie kell konkrét intézkedések megtételét a két szervezet ellen, illetve át kell engednie az irányítása alatt álló palesztin biztonsági egységeket Mohamed Dahlán belbiztonsági miniszternek. Abbász átnyújtotta Arafatnak azt a listát is, amely a két radikális csoport letartóztatásra kijelölt tagjainak nevét tartalmazza.
Izrael céba vette a terrorszervezeteket
Az izraeli hadsereg a csütörtökre virradóra éjszakán hadműveletet kezdett több ciszjordániai város ellen. Izraeli katonák Hebronban lerombolták annak az öngyilkos merénylőnek a házát, aki kedden végrehajtotta a húsz halálos áldozatot követelő és 130 sérülést okozó jeruzsálemi autóbuszos merényletet. A robbantás előtt a merénylő családtagjait ingóságaikkal együtt eltávolították az épületből. Nábluszba mintegy húsz dzsipen száz katona vonult be helikopterek támogatásával, és három, régóta körözött palesztint vettek őrizetbe.
Több mint egy tucatnyi izraeli harckocsi és páncélozott szállító harcjárműve vonult be az észak-ciszjordániai Dzsenín városába is. Heves lövöldözés tört ki palesztin fegyveresek és az izraeli katonák között, de halottakról vagy sebesültekről nem érkezett hír. Az izraeli csapatok a városban lerombolták két palesztin öngyilkos merénylő házát. Nem sokkal a dzseníni akció előtt izraeli csapatok vonultak be Túl-Karmba. A helyi menekülttáborban kirobbant lövöldözésben két palesztin fiatal életét vesztette, három pedig megsebesült. Az izraeli csapatok őrizetbe vettek négy - más forrás szerint három - személyt.
Washington továbbra is bízik az útitervben
A számos halálos áldozatot, köztük több izraeli gyermek életét követelő keddi jeruzsálemi merénylet az útiterv néven ismert közel-keleti békekezdeményezés elleni eddigi legádázabb támadás volt - vélekedtek szerdán Washingtonban.
A Fehér Ház, a külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács közvetlenül a jeruzsálemi buszrobbantás után a leghatározottabban arra szólította fel a palesztin vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a terrorszervezetek lefegyverzése érdekében, illetve felszámolásukért. A washingtoni vezetés ugyanakkor bízik abban, hogy nem torpan meg az útitervben foglalt célkitűzések megvalósítása. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk