Tetszett a cikk?

Két amerikai katonai rendész életét vesztette, egy harmadik pedig megsebesült Bagdadban annak következtében, hogy gépkocsijuk aknára futott. Közben Moszkva jelezte: nem kapott semmilyen felkérést, hogy csapatokat küldjön az Irakban lévő stabilizációs erőbe.

Az amerikai hasereg illetékese kedden elmondta: a robbantás előző nap délután történt az iraki főváros déli részén. Részletekről nem számolt be. Ezzel a két halálesettel hatvanhétre emelkedett azoknak az amerikai katonáknak a száma, akiknek iraki gerillák oltották ki az életüket, azóta, hogy május 1-jén befejeződtek a szövetséges haderő Irak elleni nagyobb szabású hadműveletei. Ebben az időszakban hetvennyolc amerikai katona balesetekben halt meg.
Közben Moszkva jelezte: nem kapott semmilyen felkérést, hogy csapatokat küldjön az Irakban lévő stabilizációs erőbe. Jurij Fedotov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkvának először is ki kell alakítania álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsa által ezekhez a tervekhez nyújtandó támogatással kapcsolatban. Fedotov megismételte, hogy Oroszország nagyobb ENSZ-szerepvállalást akar Irak politikai életében, beleértve a civil társadalom megszervezését, a választások előkészítését és az alkotmányos átalakításokat. Egyben egységes stratégia kidolgozását szorgalmazta Irak újjáépítésére, legalább nagyjából megjelölt megvalósítási határidőkkel.
A bagdadi ENSZ-központ elleni öngyilkos merénylet után az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy Irakban bizonyos békefenntartási feladatokat átadjon a világszervezetnek, még ha ez a hatalom korlátozott mértékű megosztásával is jár. Washington szeretné elérni újabb külföldi csapatok Irakba küldését.
Oroszország, Németország és Franciaország (amelyek ellenezték az amerikaiak és a britek iraki háborúját) azonban közölte: konkrét ENSZ-felhatalmazás nélkül nem járul hozzá katonákkal az iraki stabilizációs erőhöz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Olyan ez az okosóra, mintha a jövőből jött volna

Olyan ez az okosóra, mintha a jövőből jött volna

Tízből egy nőt érint a baj, de nehéz észrevenni a csokoládécisztákat

Tízből egy nőt érint a baj, de nehéz észrevenni a csokoládécisztákat