Tetszett a cikk?

A Jasszer Arafat palesztin elnökkel kialakult nézeteltérések miatt a hét végén Rámalláhban benyújtotta lemondását Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök. Vasárnap a palesztin mozgalom vezető szerve, a Fatah központi bizottsága és Jasszer Arafat palesztin elnök Ahmed Koreit, a palesztin parlament elnökét javasolta Abbász utódjának. Korei hétfőn garanciákat kért az Egyesült Államoktól, és az Európai Uniótól arra, hogy támogatják kormányfővé jelölését. A hétvégén izraeli erők rakétatámadást intéztek Gáza városában egy ház ellen, amelyben a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetői tartottak tanácskozást. A támadás következtében megsebesült Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítója.

Ahmed Korei kijelölt palesztin kormányfő garanciákat kért hétfőn az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól arra, hogy támogatják kormányfővé jelölését. "Megkaptam a felkérést, de egyelőre még nem fogadtam el a miniszterelnöki megbízatást, mert tudni szeretném, hogy az Egyesült Államoktól, illetve az Európai Uniótól kapok-e megfelelő támogatást a palesztin területeken kialakult helyzet megváltoztatásához" - jelentette ki Ahmed Korei az AFP francia hírügynökség szerint.
Vasárnap a palesztin mozgalom vezető szerve, a Fatah központi bizottsága Ahmed Koreit, a palesztin parlament elnökét javasolta Mahmúd Abbász utódaként palesztin kormányfőnek. Korei kinevezése mellett foglalt állást Jasszer Arafat palesztin elnök is. Ahmed Korei az 1993-as oslói tárgyalásokon a palesztin autonómia egyik kidolgozója volt. Az izraeli rádió hétfő reggeli híradása szerint Ahmed Korei palesztin parlamenti elnök elvben elfogadta jelölését a kormányfői posztra.
Abbász még szombaton írásban nyújtotta be lemondását, s Jasszer Arafat palesztin elnök bejelentette, hogy elfogadja azt. A palesztinok körében nem okozott megrendülést a kormányfő távozásának híre. Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatala szombaton palesztin belügynek nevezte ugyan Mahmúd Abbász lemondását, de leszögezte: Izrael nem fogadja el, hogy a palesztin kormány feletti ellenőrzés visszakerüljön Arafathoz vagy bizalmasához. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter más politikusokkal együtt vasárnap sürgette Jasszer Arafat mielőbbi eltávolítását a palesztin területekről.
Erőfeszítések a békefolyamat életben tartására
A lemondást követően az Egyesült Államokban, Európában és az arab világban általános volt a vélemény, hogy Abbász lépése nagymértékben visszavetheti az útiterv néven ismert közel-keleti békekezdeményezés megvalósítását. A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: az amerikai kormány kitart az útiterv végrehajtása mellett Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondása után is. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke Abbász lemondását "a mérsékeltebb oldal vereségeként" értékelte. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Abbász lépése akadályozza azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a palesztin-izraeli kapcsolatokban bekövetkezett válság rendezése. Dominique de Villepin francia külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Abbász még felülvizsgálhatja lemondását.
Hadüzenet a Hamásznak
Könnyebben megsebesült szombaton Ahmed Jaszin sejk, a Hamász radikális palesztin mozgalom megalapítója egy izraeli rakétatámadásban. Az izraeli vezetés elismerte, hogy szándékos támadásról volt szó, s hangoztatta, hogy a Hamász elleni akciókat folytatni kívánja. Egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő kijelentette: Izrael felszámolja a Hamászt és nem tesz különbséget annak politikai és katonai szárnya között. Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnapi sajtójelentések szerint szintén hangoztatta: halál vár a Hamász vezetőire. Mind Jaszin sejk, mind hívei bosszút ígértek a támadást követően. Izraelben a legmagasabb szintű riadókészültséget rendelték el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra gyengült a forint péntek reggelre

Újra gyengült a forint péntek reggelre

Alkotmányellenessé nyilvánították a beteg magzatok abortuszát Lengyelországban

Alkotmányellenessé nyilvánították a beteg magzatok abortuszát Lengyelországban

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart