Tetszett a cikk?

Amerikai nyomozók már 1999 tavaszán megszerezték a szeptember 11-i géprablás egyik főszereplőjének nevét és telefonszámát, de nem mentek a nyom után, pedig megakadályozhatták volna a New York és Washington elleni támadást.

A CIA már 1999 márciusában megkapta a németektől Marwan al-Shehhi nevét és telefonszámát - írta a New York Times. Ő volt az, aki két és fél évvel késöbb, 2001 szeptember 11-én társai segítségével eltérítette a United Airlines 175. számú járatát, és nekirepült a Világkereskedelmi Központ déli tornyának. De az akciónak egyébként is egyik fő szervezője volt.A lap szerint 1999 márciusában Marwan még az Egyesült Arab Emirátusban várt megbízói utasításaira. Azi al-Kaida hamburgi sejtjének egyik tagjával, Mohamed Heidar Zammar-ral folytatott telefonbeszélgetéseit a német titkosrendőrség lehallgatta, és a bizonyítékokat átadta a CIA-nak, azzal, hogy menjenek a nyom után.Ám a CIA elsülyesztette az értékes adatokat, és csak szeptember 11. után jelentkezett megint a német társszervezetnél, további információkat kérve. Pedig ha idejében lépnek, és beépülnek a hamburgi al-Kaidába, al- Sehhin keresztül eljuthattak volna a támadás fő szervezőjének tekintett Attáig, akivel Marwan al-Shehhi közös lakást bérelt, és akinek testi-lelki jó barátja volt. Minderről német és amerikai szakértők számoltak be a Washingtonban ülésező kongresszusi bizottságnak, amely a szeptember 11-i merényletsorozat előzményeit és az esetleges mulasztásokat vizsgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beszél majd az utókor. Kiről? – Romhányiról

Beszél majd az utókor. Kiről? – Romhányiról

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja