Amerikai nyomozók már 1999 tavaszán megszerezték a szeptember 11-i géprablás egyik főszereplőjének nevét és telefonszámát, de nem mentek a nyom után, pedig megakadályozhatták volna a New York és Washington elleni támadást.

A CIA már 1999 márciusában megkapta a németektől Marwan al-Shehhi nevét és telefonszámát - írta a New York Times. Ő volt az, aki két és fél évvel késöbb, 2001 szeptember 11-én társai segítségével eltérítette a United Airlines 175. számú járatát, és nekirepült a Világkereskedelmi Központ déli tornyának. De az akciónak egyébként is egyik fő szervezője volt.A lap szerint 1999 márciusában Marwan még az Egyesült Arab Emirátusban várt megbízói utasításaira. Azi al-Kaida hamburgi sejtjének egyik tagjával, Mohamed Heidar Zammar-ral folytatott telefonbeszélgetéseit a német titkosrendőrség lehallgatta, és a bizonyítékokat átadta a CIA-nak, azzal, hogy menjenek a nyom után.Ám a CIA elsülyesztette az értékes adatokat, és csak szeptember 11. után jelentkezett megint a német társszervezetnél, további információkat kérve. Pedig ha idejében lépnek, és beépülnek a hamburgi al-Kaidába, al- Sehhin keresztül eljuthattak volna a támadás fő szervezőjének tekintett Attáig, akivel Marwan al-Shehhi közös lakást bérelt, és akinek testi-lelki jó barátja volt. Minderről német és amerikai szakértők számoltak be a Washingtonban ülésező kongresszusi bizottságnak, amely a szeptember 11-i merényletsorozat előzményeit és az esetleges mulasztásokat vizsgálja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

A teljesség fölött

A teljesség fölött

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem