Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság Romániát, Bukarest pedig az Európai Uniót hibáztatja amiatt, hogy még mindig nem fogadta el a román kormány az örökbefogadásokról szóló új jogszabályt, írja a Krónika.

Az erdélyi napilap szerint egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak az Európai Bizottság illetékesei és a bukaresti hatóságok arról, miért rendezetlen továbbra is a külföldi örökbefogadások kérdése Romániában. Az országos gyermekvédelmi hatóság vezetője, Gabriela Coman kijelentette: az Európai Bizottság sem igazán tudja, mit vár el az országtól e téren. "Nem jutottunk volna ide, ha az örökbefogadási moratórium 2001-es kihirdetése után röviddel sikerült volna a törvényes keretet is kidolgozni a szabályozásra". Utalt arra, hogy Romániát az utóbbi időben sok bírálat érte a moratórium megszegése miatt.Bogdan Niculescu Duvaz, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió közbenjárására a kormány elhalasztotta a nemzetközi örökbefogadásokat szabályozó törvénytervezet elfogadását, ugyanis az EU-nak még mindig nem alakult ki egységes álláspontja a kérdésről. Egyes EU-diplomaták engedékenyebben viszonyulnak a nemzetközi örökbefogadásokhoz, mások viszont egyenesen betiltanák ezt az eljárást. "Mivel még nem tudjuk eldönteni, végül is mihez kell tartanunk magunkat, várnunk kell a törvénytervezet véglegesítésével" - mondta szóvivő. A jogszabály elfogadása csak Adrian Nastase kormányfő és Günter Verheugen bővítési biztos találkozása után várható.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”