Tetszett a cikk?

A tömegpusztító fegyverek iráni áldozatait tömörítő szervezet panasszal élt az amerikai kormányzat ellen, mert hozzájárult Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverarzenáljához, amelyet az iráni katonák ellen vetettek be a két ország közötti háborúban.

"Az amerikai kormányzatnak és az amerikai vállalatoknak viselniük kell a felelősséget azért, mert nem hagyományos fegyverekkel látták el Szaddám Huszein iraki rendszerét, és politikailag is támogatták 1980-ban az Irán elleni inváziót" - írta a szervezet panaszlevelében, amelyet Svájc teheráni nagykövetségéhez juttattak el. Minderről az IRNA iráni hírügynökség számol be. Az ottani svájci nagykövetség ad otthont az amerikai érdekképviseleti irodának Iránban, miután Teherán és Washington közötti 1980 óta nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatok.Az iraki rezsimet 1967 óta szerepeltette az amerikai külügyminisztérium azon a feketelistán, amelyen a terrorizmust és az akkori Szovjetuniót támogató országok kaptak helyet. Mindez azonban egy csapásra véget ért, amint Irak lerohanta Iránt, ezzel egy időben feloldottak minden Irakra kirótt korlátozást. 1980 és 1990 között, amikor megszüntették a katonai célú szállítások tilalmát, az amerikai kormányzat több mint 780 amerikai vállalatnak engedélyezte, hogy katonailag érzékeny fegyverzetekhez szállítson összetevőket Irak számára.A vegyi fegyverek iráni áldozatai tudatták azt is, hogy iráni bíróságoknál, valamint a Hágai Nemzetközi Bíróságnál nyújtják majd be a keresetet kártalanításukért. Teherán nem egyszer mutatott rá, hogy éppen Irán fizette a legsúlyosabb árát Szaddám Huszein vegyi fegyverkezésének. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!