szerző:
hvg.hu

2004. április 24-én - alig egy héttel Ciprus uniós tagsága előtt - a szigetország mindkét részén megrendezett referendumon a ciprusi görögök elutasították az ENSZ ciprusi rendezési tervét. Így a helyi törökök hiába mondtak rá igent, kimaradtak a bővítésből. A több évtizedes szembenállás végére, a sziget egyesítésére még várni kell.

A stratégiailag kedvező fekvésű sziget 300 évnyi török uralom után, 1878-ban került brit befolyás alá, és egészen 1960-ig koronagyarmat is maradt. A függetlenné vált állam alkotmányában rögzítették a szigeten élő többségi ciprusi görög közösség és a török kisebbség hatalomból való részesedését (70-30%), valamint megtiltották a sziget Görögországhoz való csatolását (enosis). Ez utóbbi heves ellenkezést váltott ki a görög ciprióták részéről, és a törökök sem elégedtek meg a nekik szánt 30 százalékos kvótával.

1963 decemberében a Makariosz érsek vezette görög ciprióták - a török kisebbség képviselőinek kizárásával - felszámolták az ország kettős felépítését. A tisztán görög kormány hatalomra jutása után a ciprusi törökök helyzete lényegesen megromlott. Az enklávékban élő török kisebbség helyzetén az ENSZ 1964-es beavatkozása sem sokat segített; a békefenntartó alakulatok (UNFICYP) eredménytelennek bizonyultak a ciprusi görögök és törökök közt kitört polgárháború megfékezésében.

© CIA
1974 júliusában egy görög katonatisztek által vezetett puccs keretében nacionalista görög ciprióták megdöntötték Makariosz elnök uralmát, és sziget Görögországgal való egyesítését ígérő Nikosz Szampszont ültették a helyére. Törökország azonban - Rauf Denktas ciprusi török vezető kérésére - csapataival partra szállt Cipruson, és elfoglalta a sziget csaknem 40 százalékát. Szampszon elmenekült, de 1976-ban elfogták őt, és 20 éves börtönbüntetésre ítélték.

Az inváziót követően több mint 200 ezer - törökök által elfoglalt terülten élő - görögnek kellett elhagynia otthonát, házaikba a török hatóságok anatóliai törököket telepítettek be. A megosztottság állandóvá vált: a sziget északi - török - részét egy „zöld vonal” névre keresztelt demarkációs vonallal választották el a görögök államától. A határon sokáig szinte mindennaposak voltak az incidensek, az ellenségeskedés megszüntetése érdekében hozott ENSZ-erőfeszítések több évtized alatt sem vezettek sikerhez.

1983 novemberében a törökök kikiáltották az általuk ellenőrzött területek függetlenségét. Az Észak-ciprusi Török Államot Ankarán kívül senki nem ismerte el, a kinyilatkoztatás azonban hosszú időre megakasztotta a békefolyamatot.

1990-ben a sziget déli része uniós tagságért folyamodott. A felvételi kérelemre 1993-ban érkezett válasz, amikor is az EU a sziget belső problémáinak megoldásához kötötte Ciprus csatlakozását. Az 1997 decemberében megtartott luxemburgi EU-csúcstalálkozón - görög közbenjárásra – Ciprus hivatalosan is ígértet kapott a csatlakozási tárgyalások megindítására, de a sziget egyesítését továbbra is feltételként szabták meg az ország számára.

2004. április 24-én - alig egy héttel Ciprus uniós tagsága előtt - a szigetország mindkét részén megrendezett referendumon a ciprusi görögök elutasították az ENSZ „utolsó esélyként” emlegetett rendezési tervét. Ciprus megosztott maradt, s bár sokáig tartotta magát az a fenyegetés, hogy ilyen féltetelek mellett ugrik az EU-csatlakozás, Ciprus déli része május elsején csatlakozott az unióhoz. Azóta az EU megpróbálta legalább a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokba bevonni a sziget északi részét, ezirányú próbálkozásait azonban mind a görög ciprióták, mind Athén elutasítja.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!