szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy belgrádi emberi jogi szervezet szerint a szerb titkosszolgálat megfélemlíti azokat a személyeket, akik tanúi voltak annak, hogy a koszovói válság idején albánok holttestét égették el dél-szerbiai gyárak kemencéiben.

A belgrádi média hétfőn idézte a Humanitárius Jogi Alap (FHP) nevű szervezet közleményét, amely szerint a titkosszolgálat (BIA) emberei a dél-szerbiai Surdulicában, Vladicin Hanban és Vranjéban igazoltatják és fenyegetik a polgárokat, hogy felfedjék az FHP forrásait, és megakadályozzák, hogy a tanúk a nyilvánosság előtt beszéljenek a bűntényről.

Natasa Kandic, az FHP elnöke nem kis feltűnést keltett a belgrádi Danas című napilapban december végén megjelent cikkével, amelyben több független forrásra hivatkozva azt állította, hogy a koszovói válság idején az úgynevezett "szanálási hadművelet" keretében a rendőrség és az állambiztonsági szolgálat felügyelete alatt koszovói albánok holttesteit égették el dél-szerbiai és koszovói gyárak kemencéiben. Kandic pontosan leírta, mi hogyan történt, tételesen felsorolta a gyárak és az akcióban részt vevő belügyi illetékesek és vállalatigazgatók nevét.

A szanálási hadművelet közvetlenül Jugoszlávia 1999-es bombázásának megkezdésekor zajlott le: a milosevici karhatalom három szerbiai helyszínen tömegsírokba hantolta el azoknak az albán áldozatoknak a holttestét, akiket a koszovói háború idején gyilkoltak meg a szerb erők. A tetemeket hűtőkocsikkal szállították Szerbiába, hogy elfedjék a bevonuló NATO-csapatok elől a megtorló akciók nyomait.

Az FHP felszólította a szerbiai államvezetést, a belügyminisztériumot és a BIA-t, hogy vessen véget a dél-szerbiai városokban zajló megfélemlítő kampánynak, amely riasztó méreteket öltött Kandic cikkének megjelenése után. A szervezet közleményében több olyan személy nevét is megemlíti, akiket megfenyegettek.

Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság főügyésze közölte a Tanjug hírügynökséggel: mihelyt megjelent a Danasban Kandic asszony írása, utasította a belügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg az állítások helytállóságát. Vladimir Bozovic belügyi tisztségviselő közölte a B92 rádióval, hogy a rendőrség nyomoz, s már több személyt meghallgattak, közöttük egykori és jelenlegi titkosrendőröket is. Bozovic szerint már jelentkeztek a rendőrségnél olyan polgárok, akik veszélyben érzik magukat, mert hajlandóak beszélni a holttestek elégetéséről egy surdulicai gyárban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Puskaporos hangulat Dél-Szerbiában

Borisz Tadics szerb elnök szerint egy albán kamasz tragikus halála miatt nagyon veszélyes helyzet alakult ki az albánok lakta Dél-Szerbiában, s meg kell akadályozni a háború kitörését.

MTI Világ

Washington szankciókat foganatosított Szerbia ellen

Washington szankciókat foganatosított Szerbia ellen a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes és feltétlen együttműködés hiánya miatt: felfüggeszti a Belgrádnak szánt idei segélyt, visszarendeli szakértőit a szerbiai minisztériumokból és korlátozza a szerbiai állami légitársaság támogatását.

MTI Világ

Nem a boszniai szerb hadsereg bújtatta Mladicsot?

A szarajevói védelmi minisztérium vizsgálóbizottsága nem talált bizonyítékot arra, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított Ratko Mladics tábornok a boszniai szerb hadsereg létesítményeiben rejtőzött el az ENSZ törvényszéke elől, amint azt az EU boszniai békefenntartó erejének parancsnoka állította.

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Hogyan lesz az alvás fázisaiból zene? - Már nem kell sokat aludni, és kiderül

Hogyan lesz az alvás fázisaiból zene? - Már nem kell sokat aludni, és kiderül

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon