szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni szakértői vélemény szerint Szíriának, amelyet várhatóan sokan felelősnek fognak nevezni Rafik Hariri volt libanoni kormányfő hétfői meggyilkolásért, most nem állt érdekében egy ilyen merénylet, de az biztos, hogy a támadás nem egyéni merénylő, hanem titkosszolgálat műve volt.

Nadim Shehadi, a londoni Királyi Külügyi Intézet (RIIA) térségi kutatásvezetője - az MTI kérdésére, hogy elképzelhető-e Damaszkusz szerepe a libanoni szír szerepvállalás befejezését szorgalmazó Hariri meggyilkolásában - hétfőn azt mondta: "szinte nyilvánvaló, hogy minden vádló ujj Szíriára fog mutatni".

Ugyanakkor Szíriának lenne a legtöbb veszítenivalója, ha vele hoznának kapcsolatba egy ilyen incidenst, mert nem állna érdekében, hogy ennyire közvetlen és nyilvánvaló módon összefüggésbe hozzák a libanoni stabilitás aláásásával - mondta.

A damaszkuszi vezetésre máris komoly nyomás nehezedik annak érdekében, hogy vonuljon ki Libanonból, és csökkentse az országra gyakorolt befolyását. A hétfői merénylet egyértelműen tovább fogja növelni ezt a nyomást - vélte a RIIA elemzője.

Arra a felvetésre, hogy Hariri csatlakozott a libanoni szír befolyást ellenző csoportokhoz, Shehadi azt mondta: a volt kormányfő valóban Szíria libanoni szerepvállalásának egyik első számú ellenzője volt, de nyíltan nem szállt szembe Szíria jelenlétével, nem csatlakozott a (Szíria-párti) Émile Lahud elnök újjáválasztása elleni parlamenti kezdeményezéshez, és soha nem vett részt ellenzéki rendezvényeken.

A Királyi Külügyi Intézet szakértője azt teljesen kizárhatónak nevezte, hogy Lahudnak, akivel Hariri tavaly összekülönbözött, és utána le is mondott, bármi köze lenne a merénylethez, mert szavai szerint ez "egyáltalán nem Lahud stílusa".

Shehadi szerint viszont az elkövetés "kimunkált módjából" és abból, hogy Hariri körül igen magas szintű volt a biztonsági őrizet, bizonyosra vehető, hogy a merénylet "valamely jelentős

titkosszolgálat műve lehetett". A RIIA elemzője szerint a térségben főszerepet játszó két legnagyobb titkosszolgálat a szíriai és az izraeli, és Izraelnek jelentős érdeke fűződik a libanoni szír jelenlét destabilizálásához. Hangsúlyozta viszont: ezzel nem azt mondja, hogy szerinte akár Szíria, akár Izrael közvetlen szerepet játszott Hariri meggyilkolásában, csak azt, hogy e két országra vetül "a legnyilvánvalóbb gyanú".

Shehadi szerint azonban jelen pillanatban egyszerűen nem lehet megmondani, hogy ki állhat a merénylet mögött. A szakértő mindenesetre kizárta annak lehetőségét, hogy Hariri meggyilkolása a 15 éve lezárult polgárháború kiújulásához vezethet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Merényletben meghalt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő

Életét vesztette az ellene elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Rafik Hariri volt libanoni kormányfő - közölték libanoni televíziók, majd a bejrúti amerikai kórház egyik alkalmazottja. A hírt megerősítette Fardi al-Hazin libanoni idegenforgalmi miniszter is.

Világ

Demokrácia arab módra

Az arab országoknak át kellene venniük a demokráciát – nyilatkozta Libanon korábbi miniszterelnöke, Rafik al-Hariri a GulfNews-nak. Hariri milliárdos üzletemberből lett kormányfő, és 1992-től 1998-ig, majd 2000-től 2004 októberéig töltötte be a tisztségét. Nevéhez köthető többek között Bejrút újjáépítése. A szaúdi ingatlanberuházásai révén szerény becslések szerint is kétmilliárd dolláros magánvagyont szerzett Hariri kormányzása alatt azonban az ország rendkívül eladósodott.

MTI/hvg.hu Világ

Külföldi titkosszolgálat vagy iszlamisták likvidálták az exkormányfőt?

Irán azzal gyanúsítja Izraelt, hogy ő állt a Rafik Hariri volt libanoni kormányfő életét kioltó hétfői merénylet mögött, Izrael viszont Szíriára mutogat. A hétfőn autóba rejtett pokolgép felrobbantásával meggyilkolt Hariri milliárdos vagyonnal rendelkező vállalkozó, aki tavaly októberben mondott le a miniszterelnök tisztségéről, miután szembekerült a Szíria-barát Émile Lahoud államfővel.

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól