Közös kémmúlt fűzi Putyint a Dresdner Bank moszkvai vezetőjéhez?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös kémmúlt fűzi Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a Dresdner Bank oroszországi egységének vezetőjét, Mathias Warnigot, aki bekerülhet a Gazprom monopólium igazgatótanácsába - jelentette a Vedomosztyi csütörtöki számában.

Az 1980-as évek második felében Putyin a szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB tisztjeként szolgált Drezdában - emlékeztetett az orosz üzleti lap, amely szerint Warnig a berlini fal 1989-es leomlásáig a keletnémet Stasi őrnagyaként, utána pedig egy KGB-sejtben, egy tanácsadócég fedezete alatt segített Putyinnak nyugati ügynököket verbuválni, a Stasi hálózatának átvétele céljából.

A Szovjetunió összeomlásának évében, 1991-ben Putyin a szentpétervári városháza külügyeinek élére került, a bankárrá vált Warnig pedig megnyitotta a Dresdner Bank képviseletét a Néva parti városban. Ennek helyébe 1993-ban a Dresdner és a francia BNP közös pénzintézete, a BNP-Dresdner lépett a városháza engedélyével.

Warnig 1994-ben szívességet tehetett Putyinnak, amikor annak autóbalesetben megsérült feleségét a Dresdner költségére szállították egy német klinikára, s a bank fizette a gyógykezelés egy részét is - írta a lap.